Šoltansko ulje i vino sjajni gosti Gastroadventa


U nedjelju, 8. prosinca, u Splitu su dijelom manifestacije Gastroadvent bile dvije sjajne šoltanske zvijezde, šoltansko ulje koje su predstavili predsjednik Udruge Zlatna Šoltanka, gospodin Zlatko Burić i tajnik udruge, gospodin Srđan Elezović te šoltansko vino autohtone sorte dobričić, koje je predstavio gospodin Vicko Kaštelanac.

Deseti po redu Gastroadvent, manifestacija koja objedinjuje paljenje svijeća u Došašću i gastronomiju boljih splitskih restorana, započeo je u prošlog tjedna u Galiji, a ovaj tjedan nastavio se u CHOPS GRILL Steak & Seafoodu, voditeljice i vlasnice Jasmine Kruščić, naše fetive Šoltanke. Ugledni splitski restoran u nedjelju je, uz predstavnike turističkih zajednica i novinare radijskih postaja, upalio drugu adventsku svijeću. Ove godine je organizatorica i nutricionistkinja Olja Martinić odredila ružmarin kao tematsku namirnicu koja je vodilja kroz jela tijekom četiri nedjelje ove manifestacije.

„Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiče mediteransku prehranu i ostavljamo svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana“, ističe autorica projekta, Olja Martinić. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom županije Splitsko-dalmatinske, Turističke zajednice grada Splita i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

Autorica projekta dodaje i kako Gastroadventu nisu zasmetale nikakve nedaće i neprilike, a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, središnja namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa. Ružmarin je sastavni dio mediteranske prehrane.

Podrijetlom je iz Europe, a upotrebljava se još od vremena starih Grka kada su tamošnji studenti krasili svoje glave vijencima od ružmarina smatrajući da on ima blagotvorno djelovanje na pamćenje. Listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova službeno su ljekoviti prema europskoj regulativi. List ružmarina sadrži karakteristične fenolske spojeve karnozol, karnozolsku kiselinu, rozmanol pa se smatra i lijekom i začinom. Po antioksidativnim svojstvima najsnažnija je namirnica. Raste na kamenom tlu, podnosi posolicu i visoke temperature, a njegovo stanište su karbonatne stijene. Kamen mu je dom. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a - navela je Martinić.

Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja.

U mediteranskoj slagalici namirnica i kamena, prirode i čovjeka, otoka i kopna, u ovu gastro priču sjajno su se uklopila dva iznimno važna proizvoda otoka Šolte, koja inače uvijek pobude zanimanje, jer su dio velike priče kako se na ovom našem malom otoku radom, trudom, znanjem i njegovanjem tradicije postižu sjajni rezultati. Pokušati biti drugačiji, razviti na novoj razini ono najbolje što naš otok daje, na duge staze daje sjajne rezultate. Tako je vino sorte dobričić, koja je revitalizirana trudom, radom i upornošću šoltanskih vinara i Općine Šolta, zasjalo još jednom svojim posebnim okusom. Gospodin Vicko Kaštelanac je ispričao prisutnim medijima i uvaženim gostima te znalcima priču o dobričiću. Gospodin Burić je skromno ispričao o putu šoltanskog ulja do NYOOC-a i o svim izazovima koji su se pojavili, a uspješno su svladani. Maslinovo ulje udruge „Zlatna Šoltanka“ proglašeno je najboljim na svijetu „best in class“ u svojoj kategoriji srednje intenzivnih ulja iz ekološke proizvodnje. Šoltansko maslinovo ulje je monosortno – od sorte levantinke (šoltanke). Autohtona sorta vrhunskog i pomalo posebnog vina, zajedno s pričom o zlatnom nagrađenom ulju autohtone sorte udružena s ovako sjajnim ljudima, koji predstave naš otok u najboljem svijetlu, rado se odazvavši pozivu gđe Martinić za sudjelovanjem na Gastroadventu i mnogim sličnim manifestacijama, su sjajan podsjetnik i pokazatelj na sve što imamo i što možemo te na što trebamo biti ponosni i podržati jedni druge i ovakve priče i projekte!

Velik interes medija za šoltansko nagrađeno ulje i vrhunsko vino sorte dobričić ne čudi prilikom ovakvih događanja te su naposljetku ovakve priče sjajna prilika za dodatnu promociju otočkih blaga i vrijednosti. Uvijek je netko imao pitanje više u prostoru degustacije ulja i vina.

Zahvaljujemo ovom prilikom i sjajnom domaćinu i njihovom chefu, gastro zvijezdi Marku Đuraševiću, na kulinarskim kreacijama koji su bilo doista djelo vrhunske gastronomije i kulinarske imaginacije.

U nastavku donosimo djelić atmosfere s ove prekrasne manifestacije koja spaja sjajno gastro i društvenu notu!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.