Stoto proljeće Vesne Parun!


Dani Vesne Parun – 2022. Grohote, Šolta

U sklopu manifestaciju Dani Vesne Parun, a povodom stote obljetnice rođenja jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja, Vesne Parun, koja je Šoltu odabrala za svoje posljednje ovozemaljsko počivalište, u organizaciji Kulturno-informativnog centra otoka Šolte, uz potporu Općine Šolta i Ministarstva kulture i medija, održavao se ove nedjelje 10. travnja i u ponedjeljak, 11. travnja 2022. u Galeriji bratske kuće u Grohotama prigodan kulturni program povodom ove velike i značajne obljetnice.

Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na grob Vesne Parun. Načelnik Nikola Cecić Karuzić je u ime Općine Šolta položio cvijeće, kao i gosti – izvanredna profesorica Novije književnosti na Sveučilištu u Zadru, Sanja Knežević i Tomislav Marijan Bilosnić, književnik te člancie udruge Rusmarin.

Načelnik i profesorica Knežević održali su emocijama obojen i sjećanjima ispunjen, prigodan govor.

Otkrivanjem ploča sa stihovima Vesne Parun u parku Đardin nastavljena je svečanost uz pjesmu Klape Čuvite – “Zemlja dida mog”. Odabir pjesme je svih taknuo u srce, simboličan i snažan.

Ploče sa stihovima Vesne Parun otkrili su predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić i načelnik Nikola Cecić Karuzić.

Namjera je bila donijeti poeziju književnice u svakodnevni život Šoltana i svih prijatelja Šolte, gostiju, ljubitelja poezije…

Snagu, ljepotu i vječnost njene riječi kako bismo u prostoru dnevnih susreta čitali njene stihove.

Vječna Parun.

Profesorica na Western Michigan University, Dasha Čulić Nisula objavila prijevodi Vesnininh stihova 2019 pod naslovom You With Hands More Innocent, u izdanju Exile Editions, 2019.

Pozdravila je samu ideju, čestitala na manifestaciji, dala suglasnost za korištenje njenih prijevoda koji su Vesninim stihovima otvorili prozor u engleskom jeziku, prenijevši njihovu snagu, ljepotu i učinili ih dostupnijima u prostoru koji je mjesto dnevnih susreta i odmora te manifestacija, parku Đardin.

Pjesme na pločama: Ti koja imaš nevinije ruke (1mx1m) - njom započinje niz, slijedi info tabla o Vesni Parun, Pred morem kao pred smrću nemam tajne, Večernja zvijezda i odlomak iz pjesme Ropstvo (odabir Sanje Knežević jer toliko dobro sažima u par stihova Vesnino stvaralaštvo).

Prijevod druge dvije pjesme je djelo agenciej AD Hoc iz Zagreba – Tri otoka i Sonet o bajamovu cvijetu – pjesme su odabrane zbog svojih motiva I simbolike – otoci Vesnina djetinjstva i rođenje u proljeće, između ostalog.


U Glaeriji Bratske kuće održano je potom redstavljanje knjige Golubica iz crnoga maslinika, Sanja Knežević, ujedno I pročelnice Odjela za koratistiku te književno druženje, uz gosta Tomislava Marijana Bilosnića.

Profesorica Knežević govorila je o konceptu svoje knjige u čijem je središtu mediteranizam te drži da Vesna Parun uz Ujevića i Nazora drži velik trolist mediteranskog tekst i o tumačenju ljubavne lirike Vesne Parun.

Osobito je istakla zadovljstvo da se na Šolti opet našla tu nakon tri godine, povodom stote obljetnice gdje prije tri godine i dobila ideju za svoju knjigu.

Vesna Tominac Matačić je kazivala pjesmu Hrvatska kraljica koju je Vesna posvetila svojoj majci Antici, rodom iz Grohota sa Šolte.

Tomislav Marijan Bilosnić čitao je pjesme posvećene Vesni Parun iz svog najnovijeg ciklusa upravo objavljenog u Vijencu i sjećao se svojih susreta s Vesnom. Pročitao je dijelove svojih kritika i esjea iz kojih je vidljiv njegov interes i poštovanje za njeno stvaralaštvo, podijelio je nekoliko anegdota iz druženja s Vesnom. Poklonio je Šolti reprodukciju svoje slike s naslovnice knjige Golubica iz cenoga maslinika koja je portet Vesne Parun prikazane kao golubice, kao masline i kao more, posebne kakva je bila u gvašu.

U ponedjelja je Otvaranjem izložbe dječjih radova u GKMM s radionice posvećene dječjem stvaralaštvu Vesne Parun započeo drugi dan manifestacije Dani Vesne Parun.

Uz Šoltane I goste, bili su prisutni učenici OŠ Grohote s učiteljima, učiteljicama I ravnateljicom. Upravo njima je bilo posvećeno predstavljanje knjige Za Vesnu.

Željka Alajbeg im je predstavila kontekst u kojem su nastali dječji radovi posvećeni pjesnikinji. Pročitala im je iz časopisa Bašćine, urednika Dinka Sule, br. 14 pismo Vesne Parun koje zahvaljuje, ohrabruje, pecka I podsjeća, no I daje poruku za budućnost da djeci damo malo I od svijeta mašte što im je ona ostavila. Trudimo se Vesna, trudimo (op.a)

 Predstavljanje knjige Za Vesnu, Siniša Vuković & Marina Garbin su u razgovoru

Pjesme Vesne Parun u dramskoj interpretaciji sjajne Vesne Tominac Matačić zaintrigirale su i odrasle i mališane.

O knjizi: Kulturno-informativni centar otoka Šolte objavio je zbornik radova "Za Vesnu", posvećen važnoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun, koja je pokopana na Šolti, rodnom otoku svoje majke, u listopadu 2020.

Zbornik je naslonjen na desetogodišnjicu smrti pjesnikinje koja je bila 25. Listopada 2020., kada se pripremao umjetnički program, koji je nažalost spriječila pandemija koronavirusa. Pjesnikinja umjesto umjetničke večeri, cvijeća i svijeća, dobila ovu knjigu koja sadrži devet, a ne prigodnih deset radova.

-Deseto mjesto nije prazno već namijenjeno Vesni, da u svakom od nas svojim stihovima ispiše posebnu priču, zapisala je u predgovoru urednica.

Sanja Knežević i Diana Zalar pisale su o Vesninu dječjem pjesništvu), Tea Vidaić o lirskom poljupcu u njenoj poeziji, Ksenija Banović o gradnji duhovnog mosta s bugarskom kulturom, Denis Derk o pjesnikinjinoj ostavštini i samostalnim nakladničkim projektima, Siniša Vuković o "najvećem otoku stiha na Mediteranu" i burevjesničkoj zbirci "Crna maslina".

Tomislav Marijan Bilosnić pisao je o druženju s Vesnom Parun, donijevši nekoliko anegdota, ali i pjesama, Mladen Vuković pobrojao je skladatelje koji su uglazbljivali Vesnine stihove i autore koji su joj posvetili pjesmu, a naš pjesnik i slikar, urednik Bašćine Dinko Sule pisao je o vezama književnice sa Šoltom.

 Na koricama zbornika, koji je premašio sto stranica, nalaze se dva ulja na platnu pjesnikinje koja je imala bibliografiju od osamdesetak objavljenih naslova, ali i 11 samostalnih izložbi slika. Zbornik je ilustriran fotografijama s prošlogodišnje izložbe "Kapa, marama, slika i knjiga" održane u Grohotama, koja nije izazvala zasluženi medijski odjek.

Poruka je učenicima bila Siniše Vukovića da čitaju i da sanjaju, da idu naprijed i kad im kao Franičević Vesni kažu, da idu samo naprijed i da mogu sve.

Rođendan nije rođendan bez slatkoga, tako da su se svi osladili kolačima koje su vrijedne članice udruge Rusmarin poklonile ovom prigodom Šoltanima i gostima. Ne smijemo zaboravit da su jučer svih iznenadile i tortom Za Vesnu, kao i lijepom uspomenom . porukom koju su joj poslale 2007. povodom dobivanja nagrade  Općine Šolta.

Foto: Duje Sinovčić


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.