Stručni skup „Jednake mogućnosti za djecu na otocima”


Ured Pravobraniteljice za djecu, Helence Pirnat Dragičević i Osnovna škola Grohote, organizirali su 9. i 10. studenoga 2022. dvodnevni interdisciplinarni stručni skup pod nazivom „Jednake mogućnosti za djecu na otocima”. Prvi dan skupa se održao u Splitu, a danas, 10. studenoga, drugi dan skupa se odvija na otoku Šolti, uz potporu Općine Šolta.

Program je započeo dolaskom sudionika na otok oko podneva, a u Dvoru bratske kuće u Grohotama, dočekali su ih domaćini i učenici OŠ “Grohote” premijernom izvedbom Eko himne škole, za čije su stihove zaslužne učiteljica Glazbene kulture, Maja Blagaić i pedagoginja Tanja Kardum, u aranžmanu također učiteljice Maje.

Kako izgleda svakodnevni život djece na otocima, s kakvim se sve izazovima susreću tijekom svojega školovanja, te u pristupu socijalnim uslugama, kakve im se mogućnosti nude u slobodnom vremenu, koje su njihove specifične potrebe s obzirom na prometnu izoliranost, bile su neke od tema skupa „Jednake mogućnosti za djecu na otocima“.

Pravobraniteljica za djecu je zajedno s ravnateljicom OŠ Grohote Mirelom Mijić pozvala brojne stručnjake i predstavnike izvršne vlasti kako bi zajedno sagledali sve aspekte života djece na otocima i utvrdili koje je još promjene i pomake nužno učiniti kako bi im se pružile jednake mogućnosti u ostvarivanju prava te što bolji uvjeti za odrastanje.

– Djeca na otocima imaju jednaka prava te zaslužuju jednaku pažnju i brigu kao i djeca u razvijenim područjima na kopnu. Zato je važno prepoznati njihove potrebe, uočiti teškoće i prepreke u ostvarivanju njihovih prava, ponuditi rješenja i osigurati resurse koji će im pružiti jednake mogućnosti za razvoj njihovih potencijala – izjavila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević u povodu ovoga skupa.

Skupu na Šolti prisustvovali su brojni sudionici i stručnjaci te predstavnici lokalne zajednice i institucija te udruga koje rade s djecom i mladima.

Za drugi dan stručnog skupa očekivano se predstavila Šolta, naše aktivnosti i rad s djecom u njihovo slobodno vrijeme.

Dan je posvećen raspravi o organiziranom slobodnom vremenu djece na otocima te kulturnim sadržajima koji im se nude, a uključio je osim nastup dječjih skupina i predstavljanje učeničkih kreativnih radova i projekata, te posjet kulturnim i odgojno obrazovnim ustanovama na otoku Šolti.

Nakon uvodnih pozdrava i prigodnih riječi načenika Nikole Cecića Karuzića i ravnateljice OŠ Grohote, Mirele Mijić, o svom iskustvu govorila je Julia Fueh Mihovilović, danas studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu, a nekoć učenica OŠ Grohote, i tada nagrađena kao najaktivnija članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koja je dobila tada i nagradu Općine Šolta, istaknuvši prednosti i nedostatke života i obrazovanja na otoku te iznijevši svoj zaključak i predloživši rješenja.

Potom su učenici 6. razreda, Tončica Mravak, Toni Kalebić i Nikola Bezić, u sklopu europskog projekta koji provodi OŠ Grohote, Mali poduzetnici za zeleni otok iznijeli vrlo koncizno, zrelo i suvereno o štetnom utjecaju plastike na planet Zemlju i njene oceane te život, važnosti recikliranja, svoje ideje i rješenja kako bismo pridonijeli svi zajedno smanjenju istoga, predstavivši projekt.

Maja Radman, članica mandolinske sekcije KUD-a Šolta počastila je svih prekrasnom mandolinksom izvedbom. Potom je Ana Babić Pezo, savjetnica Pravobraniteljice, pozdravila sve prisutne i zaključila kako se ne trebamo bojati za našu budućnsot gledajući ove mlade ljude i djecu.

U panelu pod nazivom Kultura i slobodno vrijeme djece na otocima, u ime svih koji rade s djecom na Šolti, je sudjelovala Željka Alajbeg, voditeljica GKMM Knjižnice Grohote. Panel raspravom je moderirala Ana Babić Pezo, a sudjelovale su i Ofelija Dragojević, ravnateljica Srednje škole Vela Luka, Korčula Maja Zrnčić, voditeljica programa Ruksak pun kulture, Ministarstvo kulture.

Kao uvod u ovaj panel snimljen je i jednominutni video u kojem su svi sudjelovali i bio je prikazan u sklopu panela.

Željka Alajbeg predstavila je način rada s djecom na otoku Šolti udruga i institucija te kao važna karakteristika, osim sadržajnog i kvalitetnog njihovog zasebnog rada s djecom, zapravo i sve ono što stvaraju njihovom međusobnom suradnjom.

Dopustit ćemo si iznijeti i brojke kako bismo oslikali situaciju na našem otoku. Putuje 31 srednjoškolac, a 8 ih ostaje u Splitu. 8 osnovnoškolaca putuje na trening na tjednoj bazi, kao i dvoje djece vrtićke dobi.

Postoje određeni izazovi života na otoku, no u danim okvirima i na otoku i u gradu postoje mogućnosti i načini za djecu.

ŠGZ Olinta ima školu mladih glazbenika, a jedna je od najstarijih udruga na otoku, potom s mladima radi KUD Šolta, a najveći interes je za folklornu i mandolinsku sekciju. AK Sulet također radi s mladim polaznicima. Van kulturnih sadržaja s mladima radi i DVD Šolta. Uspješan je i MNK Maslinica, a ne smijemo zaboraviti ni najmlađu, vrlo uspješnu Udrugu Osmijeh, koja svojim radom omogućuje potrebne terapije i socijalne Usluge djeci s poteškoćama na domak njihova doma, na Šolti i koja održava kreativne radionice vikendima te u krugu svog djelovanja planira i integraciju svih dobnih skupina.

Vrtić kao odgojna-obrazovna ustanova ima dvije skupine, predškolsku i jasličarsku, gotovo 40 polaznika i osim vlastitih programa, ostvaruje i suradnju s drugim institucijama pri kreiranju sadržaja i radionica. OŠ Grohote ima 65 učenika i gotovo 24 izvannastavne aktivnosti, što kroz projekte, višegodišnje ili jednogodišnje, što samostalnih, zahvaljujući trudu svih svojih djelatnika, poglavito ravnateljice Mijić i njenih suradnica i suradnika.

Neke od njih su mali laboratorij, plesna, likovna, dramska, sportska, eko grupa, zatim medijsko-scenska grupa, poljoprivredna, klub mladih tehničara … Raznolike grupe shodno interesima djece i doista je velik raspon mogućnosti, no i interesa učenika!

Tu je i Knjižnica Grohote, u sklopu GKMM Split, koja ima jednog djelatnika, a ostvaruje brojne vrijedne i sadržajne programe i događanja koji zadovoljavaju kulturne i kreativne potrebe djece, mladih i odraslih stanovnika otoka Šolte, kroz brojne radionice, predstavljanja knjiga, čitaonice i gostovanja koja ostvaruje kroz cijelu godinu. Kako je GKMM Split proglašena i Knjižnicom godine 2022., tim povodom svoje sadržaje će pružati mladim korisnicima na način da im je omogućen besplatan upis od 1. prosinca.

Tu je i socijalni moment, kada se radionicama pridruže i djeca koja privremeno ili povremeno borave na otoku Šolti.

Međusuradnja, dobra volja, poticanje i povezivanje ključ su uspjeha.

Ofelija Dragojević, ravnateljica srednje škole Vela Luka iznijela je svoje iskustvo i mogućnosti djece na otoku Korčuli, koja je veća pa time i mogućnosti, no istaknula kako je veliak borba za svakog učenika i na otoku te kako psotoji mnogo mogućnosti, a sve manje zainteresiranih. Zaključeno je kako treba saslušati obje strane, interese djece i shodno tome prilagoditi izbor i dati mogućnost. No kulturni život cvjeta, društva cvjetaju kad su tu djeca i mladi.

Kad odu nakon srednje škole, prestaju s tim aktivnostima.

Maja Zrnčić, iz Ministarstva kulture i medija, predstavila je višegodišnji program Ruksak pun kulture, koji donosi sadržaje djeci i mladima na otoke, filmske, plesne, kazališne, koji uglavnom ne prate kurikulum, ali ga nadopunjavaju izvedbama vrhunskih umjetnika u svom području, a u MINKM podupiru i kulturne sadržaje namijenjene djeci s posebnim potrebama.

Na ovaj način i na Šolti su već nekoliko puta pružili kulturne i kreativne sadržaje našim najmlađim sugrađanima, razvijajući njihovu kreativnost, potičući maštu i uvodeći ih u svijet u kojem će sami, izloženi mu, naći brojna rješenja.

Panel raspravu je zaključila moderatorica Ana Babić Pezo riječima kako slušajući ova izlaganja i gledajući ove mlade ljude znamo što nam je činiti.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević skup je zaključila te zahvalila organizatorima i djeci, načelniku Nikoli Ceciću Karuziću te sudionicama panel rasprave te ono što je posebno veseli je participacija djece te kako moramo imati zadovoljnu djecu i mlade kako bi imali motiva ostati na otoku, a samim time pridonijeti održanju života na otoku i poboljšanju kvalitete života na otoku. Slušajmo djecu i uključimo djecu, jer slušajući njih doći ćemo do toga što ispustiti, poboljšati, pojačati – važno je imati ono što im treba – gdje se vide!

Sudionici su nastavili radni dio skupa obilaskom institucija koje rade s djecom i kulturnih znamenistosti otoka te neformani dio u druženju i povezivanju.

Ovo iskustvo povezuje i ističe vrijednosti i sadržaje koje imamo te nas svih poučava kako slušajući jedne druge i surađujući možemo poboljšati svoju zajednicu, što činimo i vidimo rezultate te kako nastaviti rad u tom smjeru.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.