Susret maslinara Dalmacije u Vodicama


U Uljari sv. Ivan Vodice, početkom ovog tjedna, okupilo se pedesetak maslinara iz Dalmacije koji su sudjelovali na Međunarodnoj manifestaciji New York International Olive Oil Competition 2021. Na manifestaciji predstavljen je 51 uzorak maslinovog ulja iz cijele Dalmacije. 

NYIOOC je svojevrsna maslinarska olimpijada, kako nam je kazao predsjednik Udruge Zlatna Šoltanka ususret samog natjecanja, gdje je maslinovo ulje udruge Zlatna Šoltanka osvojilo zlatnu medalju za Šoltansko maslinovo ulje blend!

“Poanta cijele ove priče je da napokon nastupimo zajedno, to smo uspjeli. Sad smo se okupili da se upoznamo i da ovo nastavimo dalje, odnosno da ovo postane nešto tradicionalno.” , rekao je domaćin Tomislav Duvnjak.

Maslinarima su se pridružili gradonačelnik Ante Cukrov, zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac i Višnja Marasović, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Šibensko-kninske županije.

Da je ovo pokazatelj i put kojim treba nastaviti, potvrdila je i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac, čestitavši svim maslinarima. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Ante Cukrov, a pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, Višnja Marasović je zaključila kako je to jedna svijetla točka rada njihove županije.

Zapravo, to je put i budućnost našeg otoka i područja cijele županije.

Susret maslinara u Vodicama je dodatno oplemenio priču nagrađenih maslinara Dalmacije na jednom od naprestižnijih natjecanja maslinovih ulja u svijetu NYIOOC-u i svo bogatstvo i uspjeh zlatne kapje naših krajeva, kao rezultat mukotrpnog rada, truda, znanja i prirodnih blagodati, još je sjajnije, više se zlati, kada ga prožme i zajedništvo!

Kako je Miljenko Jergović u svom članku o Noćnjaku davne 2010. zapisao o maslinarima: “No, ono što gosta sa strane svaki put iznenadi i ozari, pa obasjan tim dojmom još neko vrijeme zadovoljnije živi, jest to što se maslinari raduju jedni drugima, oduševljeno plješću šampionima i, za razliku od nekih drugih profesija, razgovaraju jedni s drugima i nisu jalni na ičiju pobjedu.”

Dijele međusobno znanje, iskustva, raduju se zajedno, duboko se veseleći i razumijevajući težak put do zlatne kapje.

Zato je zlato sjajnije! Još puno ovakvih susreta ovim povodom im želimo, a sigurni smo da će ih biti.

Maslinari Udruge Zlatna Šoltanka će okupiti svoje kolege maslinare i zaljubljenike u maslinovo ulje uskoro i na našem otoku, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti na našim mrežnim stranicama.


Info: InfoVodice

Foto: InfoVodice


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.