Susret župana s udrugom "Zlatna Šoltanka"


Iako zamišljen kao radni sastanak župana s vodstvom udruge maslinara „Zlatna Šoltanka“ sa Šolte, susret je započeo razmjenom simboličnih darova između župana i maslinara, čija je vrijednost u poruci.

Načelnik Općine Šolta, Nikola Cecić Karuzić je ponovio riječi koje često ponovi u javnim nastupima, dok govori o Splitsko-dalmatinskoj županiji kao „majci, a ne nikako maćehi“ cijelog otoka Šolte. Ponovio je prošlogodišnju najavu osnivanja Centra izvrsnosti dalmatinskog maslinova ulja u staroj školi u Gornjem Selu. Projekt je to u koji bi trebalo uključiti RERA-u, županijski odjel za gospodarstvo i općinu, jer to nadilazi mogućnosti Općine. –Mi vidimo razvoj maslinarstva kao strateški pravac razvoja naše općine o čemu, uz sve ove prestižne nagrade, najbolje svjedoče više od 15 novih maslinika, veličine između jedan i dva hektara. To je dodatni prihod mladim obiteljima. Istina je, imamo 1020 umirovljenika kojima smo osigurali besplatan prijevoz autobusom i trajektom, ali smo prvi u RH sa stopom rasta stanovništva 23 %. Broj djece u vrtiću je zadnjih pet godina povećan dvostruko, a u školi imamo 20 novo upisanih učenika, što pokazuje da se na Šoltu doseljavaju i mlade obitelji. Uz potporu županije, imamo novu školsku zgradu, dvoranu, vrtić,a kroz dvije godine bi trebao biti dovršen vitalni projekt kojega provode Hrvatske vode. Riječ je o o novoj cijevi centralnog cjevovoda od Brača do Šolte, što će riješiti problem opskrbe vodom za sljedećih 50-ak godina – kazao je načelnik Cecić Karuzić.


Predsjednik udruge maslinara „Zlatna Šoltanka“, Zlatko Burić je zajedno s načelnikom općine Nikolom Cecićem Karuzićem, zahvalio županu za dosadašnju potporu u svim njihovim projektima te mu je uručio lijepo pakirane boce šoltanskog nagrađivanog, "zlatnog" ulja. – Nakon osvajanja titule „Best in Class“ 2019. godine u New Yorku, koju je dobilo samo 18 maslinovih ulja od njih 913 iz cijelog svijeta, a jedino iz Hrvatske, pred par tjedana osvojilo je Šoltansko maslinovo ulje sa zaštitom oznake izvornosti titulu „Best in Class“ u dalekom Tokiju, te proglašeno najboljim hrvatskim maslinovim uljem. Sva ova priznanja predstavljaju izuzetno veliki uspjeh za našu Udrugu, našu Općinu, Županiju i cijelu Hrvatsku – kazao je Burić.

On je u kratkim crtama ispričao županu i poteškoće i izazove s kojima se kao proizvođači ovoga vrhunskoga maslinova ulja susreću i spomenuo nužnost suradnje sa znanstvenicima, te je predložio da Županija financijski podrži uspostavljenu usku suradnju Udruge sa Institutom za jadranske kulture i meljoraciju krša, kao i svaku suradnju Udruge i znanosti.  

Župan Boban je, čestitajući na vrhunskim svjetskim priznanjima koje su dobili ove i prijašnjih godina, maslinarima darovao kaštelansko vino Crljenak kao suvenir - protokolarni poklon Splitsko-dalmatinske županije, naglašavajući da će nekim budućim gostima pokloniti upravo bocu šoltanskog ulja, nastojeći i na taj način promovirati domaće proizvođače. –Na vama je da okrupnite udruge ili zadruge kroz koje djelujete, jer je to jedini put uspjeha, te da brendirate svoje proizvode,a kroz njih i svoj kraj, a na nama je da vas podržimo i promoviramo u svakoj mogućoj prigodi – kazao je župan te predložio da se budući projekt Centra izvrsnosti dalmatinskih ulja, razvija kroz postojeću županijsku ustanovu Centri izvrsnosti, koja nije uspostavljena samo zbog okupljanja talenata, učenika, nego i radi pomoći našim maslinarima, vinogradarima, proizvođačima jagoda itd. Jer samo dobro organizirani i povezani, složni i jedinstveni, možemo čuda napraviti u svijetu - kazao je u dobrodošlici šoltanskim maslinarima župan Boban.


Izvor: www.dalmacija.hr


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.