Svečano obilježen Dan Općine Šolte!


Danas, 3. kolovoza obilježen je svečano Dan Općine Šolta, na blagdan Sv. Stjepana njenog nebeskog zaštitnika. Tim povodom, poslije svete mise u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, predstavnici Općine Šolta položili su vijenac i zapalili svijeće na spomeniku Domovinskom ratu i poginulim sudionicima Domovinskog rata s otoka Šolte.

Uvaženi gosti na državnoj, županijskoj i općinskim razinama sudjelovali su u svečanosti.

Svečanost dana Općine Šolta nastavljena je svečanom sjednicom u Domu kulture u Grohotama.

Općinskim vijećnicima, gostima i uzvanicima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić i načelnik Općine, Nikola Cecić Karuzić. 

Načelnik je u svom obraćanju pozdravio prisutne i zahvalio svima što su uveličali ovaj svečani Dan svih Šoltana. On je u kratkom obraćanju naveo najznačajnije projekte koje je Općina Šolta, iz vlastitoga proračuna, iz EU fondova ili uz potporu Županije i nekih ministarstava, već dovršila kao i one koji su u tijeku i one koji su u planu. Općina nije posustala u svojoj borbi, te je uz realizirane projekte i uz one u planu, poboljšana je kvaliteta života na otoku te je posebno podržan rad brojnih društava i udruga. Govoreći o projektima, istaknuo je kanalizaciju Stomorska, projekte cestovne infrastrukture – obilaznicu Stomorska, Grohote i rekonstrukciju prometnice u Gornjem Selu, kao i važnost povećanja vodnih kapaciteta i projekta vezanih uz to, za zadovoljenje rastućih potreba stanovništva otoka, posebno poljoprivrede.

Istaknuo posebno kako je gotova projektna dokumentacija za Dom za starije i nemoćne u Srednjem Selu, a ono što je važno i što ga raduje je osnivanje Udruge Osmijeh - udruga za socijalnu integraciju svih dobnih skupina otoka Šolte, čiji je cilj ostvarenje dostupnosti terapija i socijalnih usluga za djecu s poteškoćama upravo na Šolti, potom omogućavanjem aktivnosti širokog spektra za svu djecu, pa kasnije i usluge za naše starije sugrađane. U rujnu će uz financijsku podršku Općine Šolta, započeti s radom rehabilitacijski centar i potrebnw terapije i Usluge bit će dostupne djeci tu, pokraj njihova doma.

Čestitao je načelnik svim dobitnicima nagrade Općine Šolta za poseban doprinos, Dan Općine Šolta i blagdan svetog Stjepana!

Na sjednici su se prigodnim riječima obratili i Stipe Čogelja, kao izlasnik premijera RH Andreja Plenkovića i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana.

Brojni su projekti u kojima je s Općinom Šolta sudjelovala i Splitsko-dalmatinska županija sa svojim poduzećima i javnim ustanovama, od izgradnje lučke i cestovne infrastrukture do projekata izgradnje, dogradnje ili obnove školskih objekata, dječjih vrtića, reciklažnog centra i sortirnice, do poticaja poljoprivrednicima, vinarima i maslinarima, mladim poduzetnicima.

Nazoičili su i Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, Uprava za provedbu operativnih programa i međunarodnih instrumenata, ravnateljica GKMM knjižnice Marko Marulića Grozdana Ribičić sa suradnicima te ostali uvaženi gosti i općinski vijećnici.

Stipe Čogelja, zamjenik župana, nadovezao se na riječi načelnika Nikole Cecića Karuzića i rekao kako je u svim njihovim projektima, u središtu čovjek. Posebno je ponosan kako se povezuju baština i budućnost jer “ako ne znamo otkuda dolazimo, ne znam ni kamo idemo.” Što će nam sva infrastruktura ako u centru nije čovjek, zapitao se i poručio načelniku da ne brine kada su u pitanju posebno djeca i stariji sugrađani, jer je čovjek na prvom mjestu. Čestitao je Dan Općine Šolta i blagdan svetog Stjepana, nebeskog zaštitnika!

U centru otoka Šolte je život njenih stanovnika, a Dan Općine Šolta je prava prilika da se javno zahvali onima koji život čine boljim. Načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjednik općinskog Vijeća Teo Tomić su zaslužnim pojedincima i udrugama dodijelili nagrade i priznanja Općine Šolta. 

Nagradu Općine dobila je skupno Lovačka udruga Šolta, za 100 godina postojanja i doprinos sportu i očuvanju okoliša i ŠGZ Olinta, za 100 godina postojanja i poseban doprinos kulturnom i društvenom životu otoka te glazbenom obrazovanju mladih, a osobna nagrada dodijeljena je Dragoljubu Markoviću za iskazanu hrabrost i patriotizam u vrijem DOmovinskog rata i akcije oslobođenja Šolte i Draganu Markoviću, za promicanje sporta i rekracije ispred Boćarske udruge Ravanac, a posebno za rad s djecom.

Priznanje Općine Šolta zaslužili su osobno Angelo Bezić, kao i Tonći Cecić, za izuzetne rezultate u obrazovanju, školskim i izvanškolskim aktivnostima te za primjer i i poticaj mladima za uklučenje u život zajednice.

Prisutni su uzvanici su tijekom svečanosti uživali u pjesmi klape Čuvite, a program je vodila gđa Željka Alajbeg.

Čestitamo Dan Općine Šolta i blagdan svetog Stjepana!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.