Svečano obilježena 30. obljetnica boja u Splitskom kanalu


Danas, 14.11., na Šolti je obilježena 30. obljetnica Boja u Splitskom kanalu, obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad JRM.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama Domovinskog rata u parku Đardin. Prvi je vijenac položio Ratomir Kliškić, otac jednog od trojice poginulih branitelja sa Šolte, Gorana Kliškića (Jadranko Garbin i Janko Vlak).

Polaganjem vijenca počast poginulim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata iskazao je potom predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. 

Predsjednika  je dočekao ovim povodom načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić.

Vijence su svečano položili i predstavnica županije Vlasta FIlipović, načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić i predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić.

Vijence su položili i predstavnici udruge veterana HRM i ogranka Šolta, Miro Čagalj, Stjepan Bernardić Kula, Ante Urlić i Vlado Naletilić.

U ime Udruge dragovoljaca HRM Dubrovnik, vijenac je položio Željko Čizmić.

Program obilježavanja nastavio se ispred Doma kulture, gdje je svečanost uveličala prigodno svojim nastupom ŠGZ “Olinta”.

U Domu kulture prisutnima se prigodnim govorom povodom obilježavanja 30. obljetnice Boja u Splitskom kanalu obratio načelnik Nikola Cecić Karuzić, koji je nakon pozdrava prisutnih po redu i časti, posebno uvaženog gosta, predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH, Zorana Milanovića, govorio o ulozi i važnosti otoka Šolte u pobjedi naših snaga nad JRM u boju u Splitskom kanalu.

Boj u Splitskom kanalu je, prisjetimo se, pomorski boj između snaga HRM i znatno nadmoćnijih snaga JRM u Splitskom kanalu 14. i 15. studenog 1991. godine. Pobjeda Hrvatske ratne mornarice u ovom boju imala je veliku ulogu. Grad je obranjen, okupatorska je mornarica protjerana iz hrvatskih unutarnjih voda, probijena je pomorska blokada na Jadranu, a hrvatski su branitelji uspostavili normalne komunikacije na moru. Važnu ulogu u obrani i razbijanju pomorske blokade, imali su vojni dobrovoljci i pripadnici vojske na Šolti. Zoran Radman bio je zapovjednik samostalne satnije mornaričkog pješaštva, Pero Sušac tada je bio zapovjednik Policijske ispostave Šolta, a Ivan Parlov, zapovjednik Obalne topničke bitnice Šolta... Tada su šoltanski dragovoljci s Marinča rata pogodili razarač "Split" u Splitskom kanalu koji je gađao civilne ciljeve grada čije ime je nosio.

Sjećanje je živo na ovu akciju, među prvima značajniju u Domovinskom ratu, kad je iz vojarne na Veloj Straži i uzeto oružje i streljivo iz skladišta te poslano u Split, pa poslije i za Vukovar, nakon čega je JNA izvršila desant na otok Šoltu i blokadu otoka tražeći nestalo oružje. 

Ovom pobjedom Hrvatska ratna mornarica deblokirala sve hrvatske luke, osim Dubrovnika.

Organizator obilježavanja 30. obljetnice je Udruga veterana HRM, u suradnji s Općinom Šolta.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice okupljenima je prigodnu riječ uputio i predstavnik Udruge veterana HRM Stjepan Bernardić Kula, sa srcem i po sjećanju.

Prisutnima se prigodno obratio potom predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović govorio je o ulozi hrvatske vojske i ratne mornarice, ljepoti hrvatskog mora i važnosti mora kroz povijest, zbog kojega su se vodili ratovi. Posebno se osvrnuo na oduševljenje koje ga obuzme prilikom svakog dolaska na otok, koji je uistinu poseban.

Tako je bilo i ovom prilikom. U svom obraćanju prisutnima predsjednik Milanović se prisjetio i svoje “prve i najdraže šefice” kako je sam rekao, Šoltanke podrijetlom, ambasadorice Ljerke Alajbeg.

Poručio nam je da čuvamo svoj otok i svoju baštinu.

- Čuvajte svoj otok, da nastavi biti lijep, mističan, tajanstven i da čuvate svoju baštinu. Prvi kontakt koji sam ja imao sa Šoltom, audio-vizualno bio je sa Šoltom u filmu Lordana Zafranovića, “Pad Italije”, kada Maslinica nije imala popločanu rivu. Bila je zemlja i kada su prekinuli talijansku pjesmu i rekli: “Sviraj mi Pržunjeru!” Išla je nekako “Jedan i jedan su dva, dva i dva su tri, daj mi se curo pojubit.” Kada danas to utipkate u Google, nećete dobiti ništa i tako se gubi sjećanje, a moja poruka je ne dajte da to padne u zaborav. Jedan i jedan su dva, zdravi bili i veseli. Vidimo se drugom prilikom!”

Pjesmom je program uveličala ženska klapa Ćuvite, koja je uz himnu izvela i još nekoliko skladbi, od kojih vrlo dirljivo “Dajem ti srce, zemljo moja”. Program obilježavanja 30. obljetnice boja u Splitskom kanalu u Domu kulture i svečanost polaganja vijenaca na Spomenik žrtvama Domovinskog rata vodila Željka Alajbeg. 

Okupljeni su mogli razgledati prigodnu foto-dokumentaciju posvećenu Boju u Splitskom kanalu i “Operaciju HRM 14. – 16. 11. 1991.” koju je izradio član Udruge veterana HRM Željko Seretinek.


 Izvor dijela fotografija: Ured Predsjednika RH/Marko Beljan


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.