Svečano otvaranje manifestacije "Dani Eugena Buktenice"


U utorak 24. kolovoza, u sklopu ljetnog programa izložbi u galeriji Bratske kuće u Grohotama, svečano je otvorena Izložba slika Ivana i Josipa Generalića iz fundusa Galerije Josip Generalić iz Hlebina. Time je započela dvodnevna manifestacija u organizaciji Kulturno – informativnog centra otoka Šolte, Likovne udruge Eugen Buktenica, Općine Šolta i TZO Šolta Dani Eugena Buktenice.

Naime, naivna umjetnost povezala je dvije lokalne zajednice - Šoltu i Hlebine, a potom i dvije regije – koprivničko-križevačku i splitsko-dalmatinsku, u projektu stvaranja kulturne rute hrvatskog naivnog slikarstva s ciljem očuvanja i prenošenja nasljeđa prepoznatljivog umjetničkog izričaja koje je kao hrvatski brand obišlo svijet.

Inicijator ovim događajima bila je Likovna udruga Eugen Buktenica u suradnji s Udrugom hlebinskih slikara i kipara naive, prema želji rodonačelnika dalmatinske naive, Šoltanina, Eugena Buktenice.

Dvije su općine 2019. godine potpisale Akt o prijateljstvu, a iskazujući potporu zajedničkim projektima, Koprivničko-križevačka županija i njezina Turistička zajednica poklonile su otoku Šolti podravsku Pisanicu od srca, koja krasni novouređeni park Đardin.

Topla ljetna noć bila je savršena pozornica za otvaranje reprezentativne izložbe i doček gostiju – gospodina Ivana Generalića, iz Galerije Josip Generalić, koji je uz kratak video predstavio rad njihove galerije te približio odabrana izložena djela iz fundusa okupljenoj publici i gostima. Ovom svečanom otvaranju, kao i čitavoj dvodnevnoj manifestaciji, pridružila se Hrvatska matica iseljenika. Svojom pjesmom svečano otvaranje uveličale su i Čuvite.

 Posebice je značajna i likovna radionica Mala škola naive koja je jutros započela, a koju vodi šoltanski slikar Vicko Buktenica, Eugenov nasljednik, poštujući njegovu želju da se tradicija naivnog slikarstva u maniri dalmatinske naive morskih motiva na otoku nastavi.

Putovima naïve, Đenku u čast, pridružuje se i Hrvatska matica iseljenika, s polaznicima radionice koji dolaze izvan Hrvatske te iseljenim Šoltanima i povratnicima na rodni otok iz svijeta. Sutra, 26. kolovoza, radionicu minijatura na staklu, održat će Jadranka Relota, zaljubljenica u hlebinsku naivu, slikarica, Hrvatica koja živi u Argentini.

Povezivanje dviju geografski udaljenih, potpuno drugačijih, a senzibilitetom toliko sličnih regija kroz umjetnost doista je velik, važan i iskren događaj te prekrasan put. Naš tovar uz podravske brege i hiže, fantastičan su prizor.

U Hlebinama, je slikanje i način života, tamo gdje živi izvorna naivna hrvatska umjetnost podravskog kruga i čast nam je biti domaćinom ove velike izložbe.

Radni dio manifestacije nastavlja se već sutra ujutro, a popodne će gosti razgledati otok uz domaćine. Gosti će razgledati i družiti se u hotelu baštini Martinis Marchi u Maslinici koji stalno ugošćava umjetnike iz Hrvatske kako bi promovirao hrvatsku umjetnost svojim uglednim inozemnim gostima. Potom kreću u planirani obilazak i upoznavanje našeg malog prekrasnog otoka i njegove baštine i posebnosti.

U pratnji načelnika, članovi Likovne udruge Eugen Buktenica te Hrvatske matice iseljenika će položiti sutra cvijeće na grob Eugena Buktenice-Đenka, u znak sjećanja i zahvalnosti.

Goste je jutros, u srijedu 25. kolovoza, u Općinskoj vijećnici svečano primio načelnik.

U galeriji fotografija donosimo dijelić atomosfere, a nadamo se da je sve sudionike naš otok doista inspirirao i vjerujem da je Đenkov duh bio prisutan i sretan.

Zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos organizaciji ove manifestacije na bilo koji sebi svojstven način te svima koji su danas došli te tako uveličali ovaj događaj.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.