Svečano proslavljen Dan Općine Šolta


2. kolovoza obilježen je Dan Općine Šolta, na blagdan Sv. Stjepana - zaštitnika Općine Šolta te je tim povodom i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti upriličeno svečano otkrivanje spomenika Domovinskom ratu i poginulim sudionicima Domovinskog rata s otoka Šolte.

Spomenik je postavljen u Đardinu u Grohotama, a djelo je kipara Pere Jakšića iz Donjeg Humca na Braču.

Visoki dužnosnici i uvaženi gosti na državnoj, županijskoj i općinskim razinama sudjelovali su u ovoj svečanosti te obitelji poginule trojice sudionika Domovinskog rata i mnogobrojni Šoltani.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili gospodin Zoran Radman, ministar hrvatskih branitelja, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, Tomo Medved, župan Blaženko Boban, načelnik Nikola Cecić - Karuzić te don Dražen Radman.

Spomenik poginulim braniteljima sa Šolte su otkrili roditelji poginulih: Gojko Vlak i Ratomir Kliškić te ministar Medved i župan Boban.

Svečanost dana Općine Šolta nastavljena je svečanom sjednicom u Domu kulture u Grohotama.

Općinskim vijećnicima, gostima i uzvanicima se obratio načelnik Općine, Nikola Cecić Karuzić, koji je zahvalio svima što su uveličali ovaj svečani Dan svih Šoltana. On je u kratkom obraćanju naveo najznačajnije projekte koje je općina Šolta, iz vlastitoga proračuna, iz EU fondova ili uz potporu Županije i nekih ministarstava, već dovršila kao i one koji su u tijeku ili su tek u planu. Posebno se osvrnuo na današnje otkrivanje spomenika trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, te povezivanju s općinama Hlebine i s ponosom istaknuo među projektima koji su dovršeni, izgradnju dječjeg vrtića i jaslica koji već imaju pedeset posto više upisane djece nego ranije te poslao pozitivnu poruku vezanu uz demografsku sliku otoka, dotkanuo se i projekta koji je proglašen strateškim za RH, vezanim za uvalu Livka. Rekao je i kako unatoč brojnim problemima, Općina nije posustala u svojoj borbi, mnogi projekti su u pripremi ili dovršeni, poboljšana je kvaliteta života na otoku te je posebno podržan rad brojnih društava i udruga.

Na sjednici su uz župana Bobana i ministra Medveda nazočili saborski zastupnici Ante Bačić i Lovro Kuščević, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, načelnik Zadvarja Ivan Krželj, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Stipe Čogelja, načelnica slovenske prijateljske općine Črna na Koroškem, Romana Lesjak i načelnica Hlebina Božica Trnski te drugi uvaženi gosti i uzvanici.

Brojni su projekti u kojima je s općinom Šolta sudjelovala i Splitsko-dalmatinska županija sa svojim poduzećima i javnim ustanovama, od izgradnje lučke i cestovne infrastrukture do projekata izgradnje, dogradnje ili obnove školskih objekata, dječjih vrtića, reciklažnog centra i sortirnice, do poticaja poljoprivrednicima, vinarima i maslinarima, mladim poduzetnicima.

- Svim stanovnicima općine Šolta čestitam njihov dan, Dan općine kojega obilježavaju na sv. Stjepana, pa koristim prigodu čestitati imendan svima koji ga danas slave. Otvoren je i spomenik trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, ne slučajno upravo uoči Dana hrvatskih branitelja i proslave godišnjice veličanstvene Oluje, operacije oslobađanja okupiranih dijelova RH. Siguran sam da bi i oni danas bili ponosni na današnji izgled i uspjehe njihove Šolte. Zato im hvala za njihovu žrtvu, hvala svima koji se i danas trude učiniti život ugodnim na ovom, jednom od najljepših hrvatskih otoka. Mi iz Županije smo im i do sad uvijek bili potpora, tako će i ostati ubuduće - kazao je župan Boban.

Prisutnima se obratio i ministar Tomo Medved te načelnica Općine Hlebine, Božica Trnski.

Pri kraju svečane sjednice načelnik Nikola Cecić Karuzić i Božica Trnski, su u ime Općine Šolte i Općine Hlebine potpisali Povelju prijateljstva, čime je nastavljena dosadašnja povezanost i suradnja, posebno u vidu umjetnosti, jer Općina Hlebine kao centar podravske naive, u kojoj se rodila hrvatska naiva, uspješno surađuje s Općinom Šolta, centrom dalmatinske naive koju je je začeo Eugen Buktenica.

Načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjednik općinskog Vijeća Ante Ruić su zaslužnim pojedincima i udrugama dodijelili nagrade i priznanja Općinskog vijeća. Osobnu nagradu Općine dobio je Joško Radman, za izuzetna postignuća u sportskom ribolovu, a skupna nagrada je ove godine pripala MNK Maslinica, za razvoj športa i angažman u radu s djecom i mladima te Udruzi ''Zlatna Šoltanka'' za promicanje izvornosti šoltanskog maslinovog ulja.

Priznanje Općine Šolta zaslužili su: Predrag Nedeljković, Miodrag Tarašić, Zlatko Burić, obitelj p. Vicka Bezića (meštra Vice).

Prisutni su uzvanici su tijekom svečanosti uživali u pjesmi klape Čuvite, a program je vodila gđa Željka Alajbeg.

Spomenik poginulim braniteljima s otoka Šolte u Đardinu, umjetnička je interpretacija kipara Jakšića koji prikazuje simbol naše domovine, hrvatski grb,točnije šahovnicu u kojoj nedostaju tri polja, tri poginula sudionika Domovinskog rata, člana naše zajednice koji su svoje živote dali za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku, Jadranko Garbin, Janko Vlak i Goran Kliškić.

Vječna im slava!

Čestitamo Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.