"Užežin 500 godina prvotiska Judite"


Ove godine obilježavamo pet stoljeća od prvotiska epa Judita Marka Marulića Splićanina, prvog književnog djela napisanog na hrvatskom (narodnom) jeziku. Povodom ove značajne obljetnice za hrvatski jezik i književnost, za nacionalnu kulturu, otok na kojem je Marulić pisao i boravio, kojega je inspirirala ljepota i mir Vallis Surde, gluhe uvale Nečujamske, njemu i njegovu djelu u čast simbolično će obilježiti ovu veliku i značajnu obljetnicu Judite, od versih harvackih složene. 

Prof. dr. sc. Tomislav Bogdan, profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku, održat će prigodno predavanje ovim povodom, noć uoči 500 godina prvotiska Judite - 12. kolovoza u 20:30 h u Dvoru bratske kuće u Grohotama.

Naime, Marulićev ep je tiskan 13. kolovoza 1521.

Hrvatski sabor je ovu godinu proglasio godinom Marka Marulića, tim povodom u knjižnici možete 12. kolovoza, ali i do kraja mjeseca, pogledati izložbu "Marko Marulić - europski humanist".

Izložba je u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Gradske knjižnice Marka Marulića, a predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Marulićev život i rad prikazani su kroz njegova najpoznatija djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode.

Uz tekstualni i slikovni sadržaj, izložba pruža osvrt i na Marulićev utjecaj na različite europske uglednike.

Posebna zahvala ide partneru izložbe Književnom krugu Split i Bratislavu Lučinu, voditelju Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga MARVLIANVM, na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe. 

No i mi se ovim putem zahvaljujemo gospodinu Lučinu i gospodinu Bogdanu koji su nam omogućili da realiziramo prigodno obilježavanje.

Pridružite nam se i uživajte!


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.