Užežin 500 godina prvotiska Judite


U dvoru Bratske kuće u Grohotama, 12. kolovoza 2021. održano je predavanje o Maruliću i njegovoj Juditi(Užežin) 500 godina prvotiska Judite

Judita, u versih harvackih složena.

I bez »Judite« Marulić bi bio veliki pisac, no upravo je ona razlog zašto Marka Marulića zovemo ocem hrvatske književnosti.

U »Juditi« je dočarao stvaralačku vrijednost i moć hrvatskoga jezika.

Njegovi narod mogao je čitati na svome jeziku. Oni obrazovaniji, koji su se služili latinskim i talijanskim, kojima su bila dostupna djela drugih književnosti, mogli su uživati u književnoj i estetskoj vrijednosti ovog djela.

Judita je bila dostupna svima. Marulić je za svoga života doživio tri izdanja djela svoga.

To djelo je bilo njegovo veliko dostignuće i svojevrsni, vrlo uspješni projekt u kojem se ogledalo njegovo umijeće i koji je približio čitavu Marulovu narodu književnost.

Suprotno uvriježenu mišljenju, Marulić nije alegorijski prikazao borbu protiv Turaka, jer tomu nema činjenične osnove u načinu na koji je djelo napisano, no računao je s tim da će univerzalna poruka o hrabrosti i junaštvu biblijske junakinje, lijepe udovice Judite koja je spasila Betuliju od opsade, potaknuti narod na borbu i hrabrost, uzdignuti mu duh u vrijeme nesmiljenih turskih napada na hrvatski teritorij.

O Maruliću, književnoj vrijednosti Judite, kontekstu vremena, mapirajući najzanimljivije “probleme” samog djela, tumačeći zaintrigiranoj publici i približavajući Juditu svima okupljenima, na zanimljiv, jasan način, vrlo direktno i dopadljivo, govorio je gost, prof. dr. sc. Tomislav Bogdan, sa Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za kroatistiku gdje predaje na Katedri za stariju hrvatsku književnost.

Ovo sjajno književno događanje, koje je dopunjeno i sjajnom interakcijom publike i samog predavača, noć uoči 500 obljetnice prvotiska Judite, u versih harvackih složene, pod šoltanskim zvjezdanim nebom, istim pod kojim je Marulić boravio i stvarao prije 510 godina, prigodno je upotpunjeno sjajnom izvedbom Mie Domaćine Topalušić koja je otpjevala uglazbljene Marulove stihove Divici Mariji.

Ovim putem zahvaljujemo se posebno dr. sc. Bratislavu Lučinu, voditelj Marulianuma, centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humansitičkog kruga te dr.sc. Tomislavu Bogdanu na dolasku i poučnom, zanimljivom, izvanrednom gostovanju i sopranistici Mii Domaćini Topalušić na ideji, vremenu i sjajnoj izvedbi Marulovih stihova.

Na današnju 500. obljetnicu »Juditina« prvotiska nema se što dodati:

“Dike ter hvaljen’ja presvetoj Juditi,

smina nje stvore(n)’ja hoću govoriti;

zato ću moliti, Bože, tvoju svitlost,

ne hti(j) mi kratiti u tom punu milost.”

Uz svitlost i milost književne riječi na dostojan smo način zajedno obilježili ovu veliku i značajnu obljetnicu. 

Govorite je i čitajte je, veliko djelo ostavio nam je Marulić!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.