Užežin Svetog Ivana Krstitelja u Gornjem Selu


Pozivamo Vas na feštu užežin Svetoga Ivana u Gornjem Selu, u nedjelju 23. lipnja, gdje će se nakon svete mise  u 19:00 h i tradicionalnog paljenja vatre, 20:15h održati koncert klape Čuvite u crkvi sv. Ivana, a nastavit će se fešta zabavnim programom - nastup Trio Acoustic Romana, Domagoj i Peso - s početkom u 21:00 h u organizaciji župe i bratovštine sv. Ivana Krstitelja, MO Gornje Selo, pod pokroviteljstvom Općine Šolta i TZO Šolta.

Uoči blagdana Svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Gornjeg Sela, "užežin svetoga Ivana" kako kažu Goripojani, se održava sveta misa, a potom se blagoslivlja upaljen krijes i tako održava prastari običaj slavljenja tog nebeskog zaštitinika Gornjeg Sela.


Nekada su oni najhrabriji preskakali veliki oganj (zapalio bi se i manji za djecu), a ostali bi pjevali i družili se uz vatru do kasno u noć. I ovaj put će pjesma odzvanjati, a vatru će preskakati djeca i stariji, ponavljajući stihove kao nekad naši stari: "Od Ivana do Ivana, od vode do vode, da me noge ne bole." Iako je taj prastari običaj, preskakanja vatre 23. lipnja, u skladu s kršćanskom tradicijom, vezan uz blagdan Sv. Ivana Krstitelja, njegovo podrijetlo seže daleko prije početka naše ere.

Svetkovina blagdana nastavit će se 24. lipnja na sam dan nebeskog zaštitnika Gornjeg Sela, sv. Ivana Krstitelja, svetom misom u 10:00h te svečana večernja molitva procesija i blagoslov s Presvetim u 19:00 h.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.