Život i djelo don Živana Bezića


U nedjelju, 14. srpnja 2019. vas pozivamo na izlaganje „Život i djelo don Živana Bezića“ u 18:00h u galeriji Bratske kuće u Grohotama. Gostuju prof. dr. sc. don Mladen Parlov i dr. sc. don Jure Strujić.

»Filmske« biografije, ostavio je Živan Bezić iza sebe plodno djelo na njivi kršćanske kulture i prosvjete.

Rođen je 18. svibnja 1921. u Grohotama na otoku Šolti. Maturirao je 1939., a filozofsko-teološku naobrazbu stjecao je prvo na Visokoj bogoslovnoj školi u Splitu 1939. – 1941., a nakon što su školu zatvorile talijanske okupacijske vlasti, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu (1941./42.) i na Visokoj bogoslovnoj školi u Zadru (1942./43.). U rujnu 1943., samo nekoliko dana prije nego što je imao biti zaređen za svećenika, mobiliziran je u 1. dalmatinsku brigadu te je nedugo poslije toga u borbama kod Posušja u Hercegovini bio teško ranjen u glavu, zarobljen i odveden u njemački zatvor u Mostaru...

To su samo činjenice koje se mogu pročitati o don Živanu, svestranom i jednostavnom čovjeku, svećeniku i intelektualcu. No puno više o ovom velikom čovjeku, čiji su ideali bili istina i duh, ne možete samo iščitati iz činjenica, već osjetiti iz njegovih djela.

Jedva je moguće iz mora članaka izdvojiti karakterističan. Ono što im je zajednička značajka jest veliko poznavanje svake teme i pristupačnost čitatelju. Tako je i filozofske i teološke teme, koje nerijetko obilježava složen diskurs, znao učiniti jednostavnim i razumljivim.

Više o don Živanu Beziću, velikom čovjeku, svećeniku i intelektualcom te njegovom djelovanju, teološkoj misli i životu možete čuti od naših gostiju u nedjelju, 14. srpnja u 18:00h. Budite dio ove lijepe i edukativne manifestacije o našem Šoltaninu, don Živanu Beziću!

Foto: preuzeto sa portala Glas koncila
  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.