"Zlatna Šoltanka" na domaćem terenu


U srijedu, 15. svibnja, načelnik Nikola Cecić – Karuzić primio u općinskoj Vijećnici maslinare iz Udruge „Zlatna Šoltanka“ i predstavnike medija povodom iznimnog uspjeha šoltanskog maslinovog ulja.

Na najvećem svjetskom natjecanju maslinovih ulja, New York Olive Oil Contest (NYOOC), na kojeg je ove godine pristiglo čak 903 ulja iz 26 zemalja svijeta hrvatski su maslinari prošli više nego odlično – relativni su pobjednici te manifestacije kada se usporedi broj pristiglih uzoraka ulja i onih nagrađenih. Hrvatski su maslinari poslali 61 uzorak od čega su 32 dobila zlatnu medalju, 18 srebrnu dok je jedno, Šoltansko maslinovo ulje Udruge „Zlatna Šoltanka“ proglašeno najboljim na svijetu „best in class“ u svojoj kategoriji srednje intenzivnih ulja iz ekološke proizvodnje.

Šoltansko maslinovo ulje je monosortno - od sorte levantinke (šoltanke). Usput, isto je ulje na natjecanju u Ateni dobilo srebrnu medalju.

I više nego dovoljno razloga da se osobno susretnu maslinari i načelnik, koji je i sam maslinar i član Udruge te predstavnici medija, koji su popratili ovaj veliki uspjeh. Načelnik je pozdravio zlatne maslinare te je predsjedniku udruge, znakovitog imena, gospodinu Zlatku Buriću uručio novčanu nagradu kako bi pomogao vrijedan i plodonosan rad udruge.

Pozvao je maslinare nek se uključe u poizvodnju i istaknuo kako vidi budućnost mladih na otoku, koji mogu iskoristiti ovaj golemi uspjeh i prekrasnu priču. Osvrnuo se i na malu količinu ulja, no svakako to nije nedostatak, već prednost jer se ručnom obradom i berbom i pravom preradom dobije vrhunski kvalitetan proizvod, koji će se moći i naplatiti te dobro valorizirati trud marljivih maslinara.

Gospodin Burić je skromno ispričao šoltansku priču s akcentom na udruživanje, koje je pokrenulo i postiglo ovaj uspjeh te je rekao kako održavaju kontakte s tržištima, no nisu ih u potpunosti aktivirali, jer za sada nema dovoljnih količina ulja. Postoji lista čekanja za ulja, a udruga čeka nove maslinare koji bi se pridružili ekološkoj proizvodnji i zaštiti izvornosti kako bi mogli zadovoljiti postojeća i otvoriti nova tržišta. Trud će se svakako isplatiti, ima puno upita, posebno s engleskog, ukrajinskog, američkog, makedonskog tržišta. Istaknuo je doprinos Instituta za jadranske kulture i meljoraciju krša koju su od početka pratili kvalitetu proizvodnje i uvjek bili tu sa svojim zlata vrijednim savjetima i zahvalio se uljari Olynthia u Gornjem Selu te svim članovima udruge.

Član Udruge i maslinarski znalac, gospodin Vicko Kaštelanac, je podijelio svoje impresije vezane uz subotu, kada je ova vijest odjeknula među Šoltanima, ali i puno šire. Istaknuo je kako osim oduševljenja, vladala i skepsa među ljudima – pa hoće li biti dosta ulja? Smatra kako je ovaj put koji je pokrenula Udruga ispravan i kako treba nastaviti u tom smjeru – ovaj način preferira manju proizvodnju, kakva i jest te se radi o vrhunskom proizvodu, koji kao takav jest skup, a proizvodnja iako mala, je održiva.

Ulje se prodaju u pakiranjima od 0,1 l, 0,25 l i 0,5l. Gospodin Zlatko Burić je prisutnima još istaknuo, koliko je ovo ulje bogato polifenolima. Precizna mjerenja na Institutu u Ateni, a u sklopu projekta ARISTOIL, pokazala su ogroman zdravstveni potencijal sorte Šoltanka; Šoltansko maslinovo ulje doseglo je izuzetno visokih 1900 mg/L (samo za usporedbu, ulje treba ima 250 mg/L polifenola da bi se smatralo zdravstveno korisnim) !!!

Ovaj šoltanski zlatni lijek, plod suradnje, truda i mukotrpnog rada, nastaje od sorte, koja je se sama po sebi zahvalna, sve se radi ručno, u tome i jest smisao te se tajnik Udruge, gospodin Srđan Elezović, zahvalio svima i djedovima, koju su ovu šoltansku čudesnu tradicionalnu sortu sačuvali i održali.

Sve novosti vezane uz Šoltansko maslinovo ulje i ovu prekrasnu priču, koja otvara mnoga vrata i mogućnosti u budućnosti, pratite na našim mrežnim stranicama, a bit će ih sigurno, mnogo i ubrzo te pratimo rad Udruge i šoltanskih maslinara s ponosom.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.