100. godišnjica rođenja Krzysztofa Kamila Baczyńskog


100. godišnjica rođenja Krzysztofa Kamil Baczyńskog

Veliki pjesnik, posljedni veliki poljski romantičar, Krzysztof Kamil Baczyński, koji je kratko boravio i stvarao u Nečujmu 1937. i 1938. godine, u uvali koja ga je nadahnula svojom ljepotom, kao i vjerojatno duh i djelo oca hrvatske književnosti, Marka Marulića, rođen je daleke 1921. godine. 

Općina Šolta je na simboličan način obilježila stotu godišnjicu njegova rođenja: uz upaljenu svijeću i položeno cvijeće na spomen-ploču postavljenu svečano 6.6.2015. u Nečujmu pred Marulovu kuću te uz zvuke uglazbljenih stihova njegove pjesme „Zaljev“ (More je crno u noći), koji govore o razlivenoj tinti božanske ljepote, moru crnom u noći, pjevajući o nečujamskom zaljevu, o ljepoti Vallis surde

Za glazbu i izabrane stihove zaslužni su Barabara Figurniak i Mateus Jarosz, rodom iz Krakowa, uporni tragači za istinom o K. K. Baczyńskom. Veliko hvala i Dinku Suli koji je vrelo znanja i od velike pomoći u njegovanju poljsko-šoltanskih prijateljskih veza. Njima, kao i veleposlanstvu Republike Poljske u Hrvatskoj te počasnom konzulatu u Splitu i članovima društva "Polonez" iz Kaštel Starog možemo zahvaliti za revitalizaciju sjećanja na Baczyńskog i postavljanje spomen ploče kao vječni, ne samo spomen i trag na koji će naići dragi poljski posjetitelji i prijatelji kada budu koračali znatiželjno pod šoltanskim suncem, već i osnaživanje nevidljive spone koja pulsira i živi u stihovima ovog hrabrog poljskog pjesnika, koji je poginuo 1944. u Varšavskom ustanku.

Općina Šolta njeguje i poštuje uspomenu na velikog K.K. Baczyńskog te prijateljske veze s Poljskom. Za kraj ove crtice, osim tople dobrodošlice na naš otok, želimo i da se dalje njeguju i osnažuju prijateljski odnosi šoltansko-poljski. 

Tko zna što nam budućnost nosi… Možda se i ostvari slutnja, želja, misao biografa K.K. Baczynskog, Wiesława Budzyńskog, koji je uručio načelniku Općine Šolta, Nikoli Ceciću Karuziću, prilikom postavljanja spomen-ploče svoj zapis Baczyński je velik, gdje kaže: Baczyński je zadnji veliki poljski romatičar, a an sljedećega pjesnika njegova ranga – na „drugoga Baczyńskog“ možda ćemo morati čeakti stotinu godina (izvor: Bašćina br. 25, str. 172., Sule, Dinko: Tragovima Poljaka na Šolti).

Tko zna, stotina se evo napunila!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.