Knjižnica Grohote


Knjižnica Grohote osnovana je 1957. godine, a u sastavu Gradske knjižnice Marka Marulića Split kontinuirano djeluje od 1981. godine. U prosincu 2017. godine, u 60. obljetnici djelovanja, preseljena je u novi, renovirani prostor Bratske kuće u Grohotama.

Odjel za djecu i mlade smješten je na prvom katu. Uz bogatu ponudu klasičnih i suvremenih naslova dječje književnosti, te uzrastu primjerene stručne literature, pruža mogućnost posudbe igračaka. Na Odjelu za djecu i mlade nalaze se Zbirka audiovizualne i elektroničke građe, te posebno organizirani „tematski otok“ namijenjen roditeljima koji nudi literaturu s područja dječje psihologije, odgoja i njege.

Na prvom katu nalaze se Čitaonica, posebno organirana zbirka građe koja se koristi isključivo u prostoru Knjižnice, Čitaonica tiska koja nudi dnevne i tjedne novine, časopise, te Referenta zbirka s bogatom ponudom enciklopedija, rječnika i leksikona.

Odjel za odrasle smješten je na drugom katu. Uz bogatu i raznovrsnu ponudu naslova hrvatske i svjetske književnosti, stručne i popularno-znanstvene literature, na Odjelu se nalaze Zbirka knjiga na stranim jezicima (engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom...), Zbirka audiovizualne i elektroničke građe, te lektira za učenike srednje škole.

Na drugom katu nalazi se Zavičajna zbirka, posebno vrijedna zbirka Knjižnice, koja okuplja svu knjižničnu građu o otoku i otočanima.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, dio fonda smješten je u spremištu. Traženu građu iz spremišta donosi informator u roku od nekoliko minuta.

Na svakom odjelu nalazi se računalo za korisnike, te prostor za neometano čitanje i učenje, a na raspolaganju je i besplatan wi-fi.

Knjižničar informator pruža savjete i pomoć:

 • pri izboru knjiga za čitanje,
 • u traženju literature za referate, maturalne, seminarske, diplomske i ostale stručne i znanstvene radove,
 • pri pretraživanju elekroničkih informacijskih izvora,
 • poučava korisnike samostalnom korištenju kataloga i fonda,
 • koordinira međuknjižničnu posudbu knjiga,
 • putem povremenih preporučenih popisa knjiga korisnike upućuje na naslove vrijedne čitanja (dostupno na mrežnim stranicama knjižnice), • priređuje tematske i prigodne izložbe,
 • u suradnji s Odjelom za koordiniranje programa, projekata, usluga te odnosa s javnošću, sudjeluje u organizaciji raznih kulturno-obrazovnih programa.

Radno vrijeme

Knjižnica Grohote
Ponedjeljak 12:30 - 19:00
Utorak, srijeda, četvrtak, petak 07:30 - 14:00
Subota (1. i 3. u mjesecu) 08:00 - 13:00
Dnevna stanka 10:00 - 10:30 ; 16:00 - 16:30

Knjižnica Grohote
Šoltanskih žrtava 14, 21430 Grohote (otok Šolta)
T: +385 21 654 616
solta@gkmm.hr
Koordinatorica: Željka Alajbeg

www.gkmm.hr  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.