Dobrodošli u Šoltu


Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji, površine 58,98 km², svega 9 nautičkih milja udaljen od Splita i koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prema popisu stanovništva iz 2011.godine broji 1700 stanovnika.

U sastavu općine je 8 naselja i to Donje Selo, Gornje Selo, Srednje Selo, Grohote, Maslinica, Nečujam, Rogač i Stomorska, te dvije naseljene uvale Gornja i Donja Krušica.

Glavno mjesto na otoku je Grohote u kojem se nalaze svi za život potrebni resursi: dječji vrtić, osnovna  škola, ujedno i jedina škola na otoku,  zdravstvena stanica,  apoteka, općinska uprava, policija, vatrogasci, trgovački centri….

Najviši vrh na otoku, Vela straža, nalazi se na nadmorskoj visini od svega 237 m, kod Gornjeg sela.  Na zapadnoj strani otoka, kod uvale Maslinica, nalazi se sedam otočića: Balkun, Rudula, Grmej, Stipanska, Saskinja, Polebrnjak i hrid Kamičić.  

Za istaknuti je bogatstvo flore i posebno faune (preko 100 vrsta ptica, divlje svinje, zečevi, itd.).

Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put ga spominje Pseudoskilaks u 4. st. pr. Kr. pod imenom Olyntha. Kasnije nosi ime Osolenta. Dolaskom Hrvata se ime kroatizira u oblik Sulet. Otok nosi to ime do novog vijeka, kad pod utjecajem mletačke vlasti dolazi do romanizacije hrvatskog imena u oblik Šolta. Ipak, najveću ulogu za proširenje oblika Šolta ima Austro-Ugarska koja je mapirala jadransko područje u 19. stoljeću, koristeći talijanske toponime.

Nakon stvaranja hrvatske države 1990.godine, nakon donošenja novog upravno-teritorijalnog sustava Hrvatske, Šolta 1993.g.postaje ponovno neovisna općina. To je probudilo zanos stanovništva da započne s novim planovima u izgradnji infrastrukture i razvoju gospodarskih djelatnosti.

Danas, nakon 28.godina od utemeljenja, Općina Šolta sa svojom mjesnom samoupravom utemeljenom u 8 navedenih naselja, ponosna na dosadašnje rezultate, radi na iznalaženju rješenja za konstantno povećanje kvalitete života, radi na svojoj samoodrživosti i efikasnosti korištenja općinskih resursa.

Općina Šolta nastoji dati rješenja u bitnim segmentima života otočana i to ne samo za trenutne probleme, nego nastoji dati i projekciju života u doglednoj budućnosti.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.