29. memorijal "Pukovnik Janko Vlak"


Polaganjem vijenca na grob Janka Vlaka, Lovačka udruga "Šolta" obilježila je s tugom trideset i jednu godinu otkako pukovnik nije s njima. 

29. tradicionalni Memorijal pukovnik Janko Vlak će se održati u nedjelju, 12.5.2024. s početkom u 10 sati na Marinča ratu, na streljani (za ovu prigodu) Lovačke udruge "Šolta", Marinča ratu.

Memorijal "Pukovnik Janko Vlak", utemeljen u znak sjećanja na tragično stradalog branitelja, hrvatskog časnika, Šoltanina i nekadašnjeg člana Lovačke udruge "Šolta" pukovnika Janka Vlaka.

Prema dugogodišnjem običaju Memorijal će započeti glazbom Šoltanskog glazbenog zbora "Olinta" i prigodnim obraćanjima domaćina, predstavnika LU "Šolta" i načelnika Nikole Cecića Karuzića, koji je i sam lovac te ostalih uvaženih gostiju.

DVD Šolta će vatrogasnim dežurstvom osigurati događaj, a poslije natjecateljskog dijela u gađanju glinenih golubova (disciplina skeet), bit će upriličeno i druženje.

Memorijal se održava pod pokroviteljstvom Općine Šolta.


pukovnik JANKO VLAK

21. veljače 1969. – 6. svibnja 1993.

Janko, sin Inke i Gojka, rođen je 21. veljače 1969. u Splitu. Završio je obuku za pilota jedrilice i padobransku obuku. Dragovoljno je 23. kolovoza 1991. postao pripadnik Lovačke satnije “Fra Mile Mamić” s kojom se borio na mnogim bojištima. Nakon toga prelazi u sastav 1. bojne 158. pukovnije, a od 1. siječnja 1993. pripadnik je Specijalne postrojbe MORH-a Bojne “Zrinski”. Poginuo je 6. svibnja 1993. godine tijekom trenažnog leta iznad Zagreba. Pokopan je uz vojne počasti na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. 

Posmrtno mu je dodijeljen čin pukovnika. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom domovinskog rata. 

Njemu u sjećanje postavljene su spomen-ploče na zgradi Lovačkog društva “Split” u Tršćanskoj ulici te u Grohotama na otoku Šolti, u predvorju crkve sv. Stjepana.

Počivao u miru Božjem.

Izvor: 1. Hrvatski gardijski zdrug

Foto: NLNCK fb (1.,2.)

Arhiva (3)  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.