Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske – 30.obljetnicu međunarodnog priznanja


Svim žiteljima Šolte,
žiteljima Hrvatske i svim Hrvatima diljem svijeta

Općina Šolta čestita

Dan državnosti Republike Hrvatske
– 30.obljetnicu međunarodnog priznanja


Predstavnici Općine Šolta, u znak sjećanja i zahvalnosti poginulim za Republiku Hrvatsku, položit će vijenac i zapaliti svijeće na spomenik žrtvama Domovinskog rata u Grohotama, Đardin, uz prigodnu glazbu Šoltanskog glazbenog zbora Olinta, u ponedjeljak 30.05.2022. godine, u 10:30 sati.

Šoltanski glazbeni zbor Olinta svojim će svečanim ophodom i sviranjem budnica po mjestima tradicionalno uveličati proslavu Dana državnosti, u ponedjeljak 30.05., pa dragi Šoltani i posjetitelji Šolte, u vašem mjestu će vas buditi prema slijedećem rasporedu: Maslinica 08:00 h, Donje Selo 08:20 h, Srednje Selo 08:35 h, Rogač 08:50 h, Stomorska 09:15 h, Gornje Selo 09:35 h, Nečujam 09:55 h i Grohote-Park „Đardin“ 10:30 h.

Uoči Dana državnosti, u nedjelju 29.05.2022.,Ženska klapa Čuvite održat će prigodni koncert u Galeriji bratske kuće u Grohotama u 20:30 h.


HRVATSKI SABOR - Ove godine obilježava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Međunarodno priznanje RH potvrda je državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice.
15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.
Kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992.
Od međunarodnoga priznanja do danas Republika Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta. Otada je Hrvatska postala aktivnom članicom mnogih europskih i svjetskih tijela, međunarodnih procesa i inicijativa.

30. svibnja kao Dan državnosti određen je u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz stoljeća.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.