Dan Općine Šolta - svečano obilježavanje 30 godina Općine Šolta!


3. kolovoza obilježen je svečano Dan Općine Šolta i proslavljeno njenih 30 godina, na blagdan Sv. Stjepana njenog nebeskog zaštitnika. Tim povodom, poslije svete mise u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika, predstavnici Općine Šolta i drugi uvaženi gosti položili su vijenac i zapalili svijeće na spomeniku Domovinskom ratu i poginulim sudionicima Domovinskog rata s otoka Šolte.

Ispred Doma kulture, svečano je dodijeljeno novo navalno vozilo DVD-u Šolta uz blagoslov don Vinka Beusa, a želimo im od srca neka je uvijek ispravno i što manje u upotrebi.

Uvaženi gosti na državnoj, županijskoj i općinskim razinama sudjelovali su u svečanosti.

Svečanost dana Općine Šolta nastavljena je svečanom sjednicom u Domu kulture u Grohotama.

Općinskim vijećnicima, gostima i uzvanicima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Teo Tomić pozdravivši prisutne i otvorivši svečanu sjednicu povodom obilježavanja 30 godina i Dana Općine Šolta.

Predsjednik prvog Općinskog vijeća, Vicko Kaštelanac pozdravio je prisutne i održao govor o početcima Općine Šolte, kada su Općinu Šolta, kako je naveo, doslovno “formirali na ledini”, radu vijeća i snazi timskog rada i podstreha i slobode koji je davao prvi općinski načelnik Dobroslav Elezović. Split nije onomad znao prepoznati potencijal otoka Šolte, što je rezultiralo stagniranjem u razvoju i iseljavanjem stnaovništva. Zahvaljujući zakonskim izmjenama, stvoreni su preduvjeti za osnivanje Općine Šolta. Doneseni su akti, konstituirana je Općina Šolta i Vijeće. Počelo se boljom povezanošću s kopnom. Nedostajalo je znanja dodao je, pri čemu su im pomogli Teo Tomić i Zoran Radman svojim iskustvom rada, rekao je Vicko Kaštelanac i dodao: “Bilo je to vrijeme velikog zanosa i želje da Šoltu učinimo boljim mjestom za život.”

Načelnik Nikola Cecić Karuzić je u svom obraćanju pozdravio prisutne i zahvalio svima što su uveličali ovaj svečani Dan svih Šoltana. On je u svom govoru naveo najznačajnije projekte koje je Općina Šolta, iz vlastitoga proračuna, iz EU fondova ili uz potporu Županije i nekih ministarstava, već dovršila kao i one koji su u tijeku i one koji su u planu, stavivši poseban naglasak na dječji vrtić i cestovnu infrastrukturu.

 Općina nije posustala u svojoj borbi, te je uz realizirane projekte i uz one u planu, poboljšana je kvaliteta života na otoku.

Posebna je borba za poboljašanje vodoopskrbe u čemu načelnik kroz projekte i planove i stalna nastojanja i velike napore, ne posustaje.

Govoreći o projektima, istaknuo je kanalizaciju Stomorska, projekte cestovne infrastrukture – obilaznicu Stomorska i rekonstrukciju prometnice u Gornjem Selu, kao i važnost povećanja vodnih kapaciteta i projekta vezanih uz to, za zadovoljenje rastućih potreba stanovništva otoka, posebno poljoprivrede.

Istaknuo posebno kako mu je čast obnašati ovu dužnost ova četiri mandata i kako je velik iskorak napravljen u ovih 30 godina. Dotaknuo se demografskog napretka i potreba koje dolaze uz to, kao što je dogradnja dječjeg vrtića. Uređena je škola, sportska dvorana, ceste, luka, bolja je povezanost. Isgtaknuo je dobru suradnju sa Županijom i MRRFEU, gradom Splitom, prijateljskim Općinama te se zahvalio na suradnji i razmjeni iskustva “kapital je to kojim gradimo našu Općinu”.

Investicije i projekti su u tijeku, no ono što nam najviše nam treba, zaključio je načelnik, je proizvodnja. Ne možemo imati kakvu smo imali no imamo vrhunsko – ulje i vino!

Spomenuo je projekte vezane za navodanjavanje kao preduvjet za razvoj poljoprivrede.

Zadatak svima, rekao je načelnik je, povećanje radnih mjesta.

Govorivši o napretku i razvoju, no i problemima, zahvalio se svima na suradnji i potpori od općinskih dužnosnika, do županijskih i državnih.

Čestitao je načelnik dobitnicima nagrade Općine Šolta za poseban doprinos, Dan Općine Šolta i njenih 30 godina te blagdan svetog Stjepana!

“Ako ne znamo otkuda dolazimo, onda nećemo znati ni kamo idemo!” rekao je.

Završio je načelnik svoj prigodni govor uz pozdrav: “Zdravi i veseli bili, Bog vas čuvao”.

Na sjednici su se prisutnima obratio potom čestitkom i prigodnim govorom Ivica Puljak, gradonačelnik Splita te Spomenka Đurić, državna tajnica MRRFEU i Stipe Čogelja, kao izlasnik premijera RH Andreja Plenkovića i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana. “Već drugu godinu zaredom dopala me Šolta, ali dolazim nasmijana lica i vesela srca jer su projekti SDŽ i Vlade RH glatko teku na području Općine Šolta.” 

Istaknuo je kako su SDŽ i Vlada RH uložili znatna sredstva u projekte tijekom zadnje dvije godine. Projekt zaobilaznice Stomorska i luke Stomorska vrijedni su i realiizirat će se – polako se mijenja lice i naličje RH, time i županije i otoka Šolte.

Brojni su projekti u kojima je s Općinom Šolta sudjelovala i Splitsko-dalmatinska županija sa svojim poduzećima i javnim ustanovama, a svi novi projekti su interregionalni, integrirani – potiču na suradnju jer samo tako možemo ići naprijed u korist naše zajednice bez obzira na sve. Bez suradnje nema ugodne i dobre budućnosti za našu dicu, a za to smo svi mi tu!

Čestitao je Dan Općine Šolta i blagdan svetog Stjepana, nebeskog zaštitnika na kraju svog obraćanja dožupan Čogelja.

Čestitke i prigodne govore uputili su i Romana Lesjak, načelnica prijateljske Općine Črna na KoroškemMate Šimundić, predsjednik Županijske Skupštine SDŽ, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ante Bilić, gradonačelnik Trogira i izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića.

U centru otoka Šolte je život njenih stanovnika, a Dan Općine Šolta je prava prilika da se javno zahvali onima koji život čine boljim. Načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjednik općinskog Vijeća Teo Tomić su zaslužnim pojedincima i udrugama dodijelili nagrade Općine Šolta.

Nagradu Općine dobila je skupno Udruga Osmijeh, za izniman doprinos i unaprjeđenje kvaliteta života na otoku. U nešto više od godine dana povezali su sve dobne skupine, potakli iznimno zajedništvo i najmlađim sugrađanima omogućili kvalitetne i prijeko potrebne socijalne Usluge i terapije nadomak njihova doma, na otoku Šolti i zadržali ih tu, gdje je njihovo mjesto pod suncem. Nagradu je preuzela predsjednica Udruge Osmijeh Ina Pavić koja nesebično poklanja svoje vrijeme, iskustvo i entuzijazam našim najmlađim sugrađanima

Željka Alajbeg, djelatnica GKMM Knjižnice Grohote i dugogodišnja suradnica časopia Bašćina te neizostavni dio mozaika šoltanskog kulturnog života, "dobra vila" šoltanske kulture, dobila je nagradu za dugogodišnji rad i doprinos u kulturi. Njenu posvećenost poslu i ljudima nije moguće u jednoj rečenici opisati ovom prigodom, no svi koji je poznaju i koje je dotakla čarolija njene pisane i govorene riječi u njenom radu i ophođenju s ljudima gdje nesebično i predano,a nadasve stručno i umješno, pridonosi zajednici znaju da je ova nagrada više nego zaslužena i simbolična zahvala za sve što je dala.

Prisutni su uzvanici su tijekom svečanosti uživali u pjesmi klape Čuvite, a program je vodila kao i uvijek, sama Željka Alajbeg.

Čestitamo Dan Općine Šolta, velikih 30 godina Općine Šolta i blagdan svetog Stjepana!
  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.