"Gljive, lišajevi, flora i fauna otoka Šolte" - libar o biološkoj raznolikosti našeg otoka Dinka Sule i suradnika


Nova publikacija o biološkoj raznolikosti otoka Šolte - "Gljive, lišajevi, flora i fauna otoka Šolte" - urednika Dinka Sule i suradnika, ali i idejnog začetnika i marljivog istraživača i motivatora je tu!

Publikacija "Gljive, lišajevi, flora i fauna otoka Šolte" nastala je kao slijed petanestogodišnje rada, bilježenja i istraživanja Dinka Sule, urednika šoltanskog časopisa Bašćina, otočnog kroničara, iskonskog poznavatelja otočne povijesti i kulture, umjetnika, svestranog autora!

Svjetlo dana ugledala je nakon dvije godine intenzivnog rada urednika i suradnika na njenoj realizaciji. Značajan je to projekt, doprinos, ostvarenje, koje značajno pridonosi širenju naših spoznaja o bogatstvu biološke raznolikosti našeg otoka, čuvajući, bilježeći, istražujući, učeći nas o svijetu na našem području, kojeg ponekad nismo svjesni, ali nas okružuje - njegovi smo pripadnici i mi i "Gljive, lišajevi, flora i fauna otoka Šolte" čineći otok Šoltu upravo takvom kakva jest - jedinstvena i ovom knjigom - proučavana, doživljavana, istraživana - time i bogatija.

Kako u predgovoru piše Željka Alajbeg, "istraživanje je započelo spontano, nepretenciozno. Potaknut idejom da zabilježi preneseno znanje o korištenju biljaka u zdravstvene svrhe, objavljuje zapis o ljekovitosti" nađenih biljaka na Šolti  i upozorava na prisutnost pojedinih vrsta.

"Već na samim početcima obajvljivanja rezultata, pokazalo se da je u znanstveno-istraživačkom smislu, u kontekstu stručne determinacije na području otoka, njegov zapis za brojne vrste zabilježen po prvi put. U svom predanom, aktivnom istraživanju i bilježenju ostvaruje suradnju s vrsnim poznavateljima i uglednim znanstvenicima, pa se broj stručnjaka po području evidentiranja šoltanske biološke raznolikosti sustavno povećava te vrlo brzo poprima međunarodni karakter", piše Alajbeg.

Dok se bogatstvo šoltanske prirode ogleda u brojnsoti zapisa, njena se jedinstvenost potvrđuje pronalaskom i evidentiranjem novih vrsta, dodala je ona u svom uvodu ovoj bilbiji biološke raznolikosti.

O istraživanju i zabilježenim rezultatima, ovo svjedočastvo predanog i stručnog rada, suradnje koja je učinjena precizno i i kontinuirano, po znanstvenim smjernicama, objedinjeno je ljubavlju i poštovanjem prema otoku.

Neka nam motiv da posegnemo za ovom knjigom bude znatiželja - jer tako je sve počelo - Dinko Sule je zahvaljujući svojoj baki Pavici koja ga je uputila u tajne biljaka, posegnuo za stručnom literaturom kako bi provjerio i naučio. 

Nikad ne treba imati mira kada je znanje u pitanju - a u avanturu upoznavanja biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje  na našem otoku - krenimo s ovim suputnikom kojeg ćete imati uskoro u rukama! Ne samo upoznavanja - već i očuvanja, što je najvažnije u cijelom procesu - upoznajmo i očuvajmo, a kako ćemo to bolje napraviti nego kad osvijestimo bogatstvo posebnosti kojima smo okruženi.

Ova knjiga će uskoro imati svoje predstavljanje šoltanskoj publici, a potrudit ćemo se da je prenesemo i šire - neka bude poticaj nama da upoznamo svijet koji nas okružuje, ali i nekim novim istraživačima da isto naprave za svoje sredine!

Hvala ovim putem Dinku Suli koji je vrijedno radio i surađivao s mnogim znanstvenicima koji su svoj istraživački, stručni i znanstveni doprinos dali na volonterskoj bazi - ne tražeći ništa zauzvrat!

Uredništvo: Dinko Sule, Jadranka Mauch Lenardić, Željka Alajbeg i Stanislav Gomboc. 

Naslovnicu je oblikovao Luka Bezić, tisak i grafička priprema - DES Split, lektura - Jadranka Mauch Lenardić i Željka Alajbeg. a recenziju potpisuje također Jadranka Mauch Lenardić.

Izdavač je Kulturno-informativni centar otoka Šolte, uz potporu Općine Šolta i načelnika Nikole Cecića - Karuzića izdavačkoj djelatnosti koju ponosno obogaćujemo ovakvim vrijednim izdanjima, što je posebna čast i zadovoljstvo i to u nakladi od 500 primjeraka.

Zahvale autorima: Jadranka Mauch Lenardić, Irmgard Krisai Greilhuber, Dinko Sule, Siniša Ozimec, Dalibor Vladović, Vesna Štamol, Eduard Kletečki, Marijana Vuković, Csaba Szinetar, Stanislav Gomboc, Gabrijel Seljak, Kristijan Franin, Biljana Aposotlska, Adi Vesnić, Natalia Kirichenko, Mladen Zadravec, Jasmina Mužinić i Nikola Tvrtković.

Do skora - pratite nas za gdje i kada se možete upoznati s "Gljivama, lišajevima, florom i faunom otoka Šolte"!


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.