Godišnjica boja u Splitskom kanalu i razbijanja pomorske blokade Splita i dalmatinskih otoka


OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE BOJA U SPLITSKOM KANALU
I RAZBIJANJA POMORSKE BLOKADE SPLITA I DALMATINSKIH OTOKA

spomendan 15. studenoga


Predstavnici Općine Šolta, u znak sjećanja i zahvalnosti za sve preminule u Domovinskom ratu, položit će  vijenac i zapaliti svijeće na spomenik žrtvama Domovinskog rata u Grohotama,  u parku Đardin, u srijedu 15. studenoga 2023. g. u 09:00 sati.

Boj u Splitskom kanalu je pomorski boj između snaga Hrvatske ratne mornarice  i znatno nadmoćnijih snaga Jugoslavenske ratne mornarice u Splitskom kanalu 14. i 15. studenog 1991. godine. Pobjeda Hrvatske ratne mornarice u ovom boju imala je veliku ulogu. Split je obranjen, okupatorska je mornarica protjerana iz hrvatskih unutarnjih voda, probijena je pomorska blokada na Jadranu, a hrvatski su branitelji uspostavili normalne komunikacije na moru.

Važnu ulogu u obrani i razbijanju pomorske blokade imala je upravo Šolta.

Iz objava:


...Od deset topničkih granata sa šoltanskih baterija četiri su pogodile cilj, a čak 3 razarač Split, i to na neviđeno. "Split" se pokušao spasiti u zavjetrini šoltanske obale izvan vidokruga topova, ali mu to nije pomoglo...

Šoltani, srećom, nisu imali žrtava, ni ranjenih, a tuklo ih se silovito. Na otok je palo najmanje 200 projektila. Uglavnom u prazno. Osim u Gornjem Selu gdje je doletjelo stotinjak granata i zrna. Tko zna zašto, nekim čudom, nije bilo ni velike štete. Pogođen je zvonik mjesne crkve s kojeg je kameni stup pao na krov crkve i probio ga...
Pisao je novinar Slobodne Dalmacije, 19.11.1991.  Mario Jerčić

***

15. studenoga 1991.

...Oko 1h u noći JRM počela je gađati Brač i Šoltu.

Hrvatska vojska sa šoltanske topničke bitnice počinje udarati po brodovima JRM te su oni prisiljeni na povlačenje prema Visu.
Tada na metu dolazi grad Split

Topničke posade sa splitskih Kašjuna, s položaja na Šolti i na Braču su odmah uzvratile paljbu te u 7 sati JRM odustaje od paljbe po Splitu i gađa topničke bitnice Hrvatske vojske, a u pomoć im dolazi i JRV čija dva "Jastreba" skidaju hrvatski branitelji.

Sve preciznijom paljbom topnici HRM su znatno jačeg protivnika uskoro prisilili na odustajanje od borbe i povlačenje oko 8 sati. To je označilo veliku pobjedu Hrvatske vojske nad agresorskom...

***

Ophodni brod "Mukos" JRM teško je oštećen 14. studenoga 1991. u diverzantskoj akciji u vodama pokraj Šolte, pogotkom mini torpeda u pramčani dio. "Mukos" su prihvatili mještani otoka Šolte, doteglili su ga u uvalu Nečujam i nasukali. Kasnije je roniteljima Hrvatske ratne mornarice priskočio u pomoć "Brodospas" koji je brod osposobio za tegljenje i oteglio u Remontni zavod Šibenik. Napad na ovaj brod bio je povod za odmazdu sljedeće noći i jutra (15. studenog) i topničku paljbu po Šolti, Braču i "izabranim ciljevima" u gradu Splitu.

Nakon remonta, brod je 1993. godine kršten pod imenom "Šolta" i stavljen u operativnu uporabu flote HRM. Brod se nalazi u sastavu Obalne straže Republike Hrvatske.

***

Izvori : Wikipedia, Facebook/domovinskirat.hr, Slobodna Dalmacija 


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.