GRB I ZASTAVA OPĆINE ŠOLTA


Općina Šolta predstavlja se grbom i zastavom koji odražavaju njen identitet, povijest, tradiciju i pripadnost.
Grb i zastava koriste se na način kojim se ističe tradicija i dostojanstvo Općine.

Grb Općine Šolta povijesni je grb u obliku poluokruglog štita.
U plavom polju štita je zlatni lik Sv. Stjepana Prvomučenika s zlatnom aureolom, u ljevici nosi palminu granu, a u desnici drži tri kamena ( atributi mučeništva).

Zastava Općine Šolta je crvene boje, omjera 1:2, sa grbom Općine u sredini na sjecištu dijagonala, a grb je obrubljen zlatno-žutim rubom, omjer visine grba je 2/3 širine zastave.

Dan Općine Šolta slavi se na blagdan Svetog Stjepana prvog kršćanskog mučenika, i to 3. kolovoza, na spomendan Našašća relikvija sv. Stjepana      (postoje dvije svetkovine, drugom, 26. prosinca, slavi se Stjepanova mučenička smrt).

Stanovnici Šolte od samog dolaska na otok do danas baštinili su tekovine kršćanstva. Kršćanstvo se počinje širiti na otoku početkom 4. st., o čemu svjedoče ostatci bazilike i sarkofaga do crkve Sv. Stjepana u Grohotama.
Sv. Stjepana Prvomučenika štovalo se još od 6. stoljeća u najstarijim samostanskim zajednicama u: Dubrovniku, Zadru, Splitu, Kaštel Sućurcu, Krilu Jesenicama, na: Braču, Hvaru, Šolti….
Ranokršćanska crkva Sv. Stjepana nalazila su se na otočiću Stipanska kod Maslinice uz koju je sagrađen benediktinski samostan, jedan od tri benediktinska samostana sagrađena na području Šolte (u Stomoriji, kroatizirana verzija imena Santa Maria, podno Vele straže u Gornjem Selu, zatim u Nečujmu i na otočiću Stipanska)
Ministarstvo pravosuđa i uprave RH dana 11. srpnja 2022.g. izdalo je rješenje kojim Općini Šolta odobrava grb i zastavu priloženog izgleda, a potom je Općinsko vijeće Općine Šolta na svojoj 18. sjednici, dana 19.09.2022. godine, donijelo Odluku o grbu i zastavi Općine Šolta.

Općina Šolta, od samog osnutka do danas radila je na iznalaženju najadekvatnijeg rješenja/simbola za izradu grba i zastave, i sada, u svojoj 30. godišnjici postojanja, konačno je dobila svoje službeno obilježje.Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Općina Šolta - Proračun

Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

Općina Šolta - Investicijski projekti

Investicijski projekti

Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.