Izložba autorice Nere Dešković


U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, GKMM Knjižnica Grohote, uvijek ima bogat i zanimljiv program, tako uvijek od sredine listopada možete uživati u raznovrsnim i zanimljivim sadržajima. Najavit ćemo Vam sve na vrijeme, no šapnut ćemo Vam samo ovim putem da izložbu autorice Nere Dešković "Memorija-prizori s otočkih šetnji", koja je dio programa MHK u GKMM Knjižnici Grohote, možete pogledati već od sutra, 6. listopada. Sigurni smo da ćete uživati!

Autorica Nera Dešković, mlada talentirana žena, koja sa svojom obitelji već dvije godine živi na Šolti, gdje i stvara, o svojoj izložbi zapisala je sljedeće:

MEMORIJA - PRIZORI S OTOČKIH ŠETNJI

Temu memorije sam uzela kao polaznu točku za kreiranje i propitivanje kako i na koji način podaci koje svakodnevno doživljavamo, iskustveno, psihološki, oblikuju nas i svijet oko nas. Memorija može biti intimna, a može biti i kolektivna. Zanima me stvaranje memorije kao kulturnog dobra. Kako možemo razumijevati što oblikuje naš život povezujući različita svakodnevna sjećanja. Zvuk, slika, fizičko doživljavanje mjesta u kojem živimo (ptice koje čujemo, automobili koje vidimo, ljudi s kojima razgovaramo), stvaranje, građenje, druženje.

 Isto kao što su knjige memorija tako i svaki pojedinac nosi memoriju vlastitog sjećanja i zapisa koji su se pamtili, bilježili i prikupljali.

Memoriju stvaramo tijelom, umom, raznim osjetilima, zvukom, vidom, mirisom, kretnjama, reakcijama. Asocijacije nam omogućavaju da stvaramo veze između memorija i time razvijamo naša osjetila.

Kroz posljednje dvije godine života na otoku Šolti bavila sam se šetnjama, mapiranjem prirodnih lokacija te njihovim dokumentiranjem. Usredotočila sam se na odnos između prirode i nasljeđa kojeg su ostavile generacije prije nas. Njihov princip gradnje suhozida i kuća je u skladu s prirodnom okolinom i time oku ugodan za gledanje. Kroz upoznavanje i obilaženje otoka sam osjetila i doživjela važnost tog nasljeđa i njegovu izuzetnu vrijednost u vrijeme slikovne i zvučne zagađenosti. U šetnje sam išla u periodima od 11. do 5. mjeseca. Otok je tada manje naseljen, veće su površine u kojima sam mogla promatrati prirodu i izmjene koje nastaju u njoj. Povezivanje s prirodom je postajalo dio moje svakodnevnice i to je utjecalo na stvaranje novih memorija vezanih za odnos s prirodom.

Bruna Radelja i Niki Dešković su sudjelovali u šetnjama i izradi vizualnog, auditivnog i internet materijala. Integrirali su u ovaj rad svoje ideje, znanja i vještine.

Kroz procese povezivanja i oblikovanja materijala nastaje umjetnički rad memorija koji pronalazi različite lokacije u kojima će biti smješten. Šolta i Zagreb su trenutne lokacije na kojima se izlažu, prikazuju, stvaraju novi materijali.Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Općina Šolta - Proračun

Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

Općina Šolta - Investicijski projekti

Investicijski projekti

Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.