Maškare, makaruni, poklade


Još u svojoj šaljivo-poučnoj pjesmi "Poklad i Korizma" Marko Marulić je prije pola tisućljeća svjedočio o pokladnim svečanostima na ovim prostorima. U skladu sa starim običajima, zabavimo se i obucimo ih u ovogodišnje ruho!

Predajom vlasti i ključa u ruke novim dužnosnicima, što zbilo 31.1. u vijećnici počele su karnevalske svečanosti na otoku Šolti.

Kako smo prethodno najavili, da nas pratite za više makaruna i informacija, donosimo vam baš sve pojedinosti i zato čitajte pažljivo.

11. veljače 2024., u nedjelju u 15:00h, pridružite se u pripremi tradicionalnih makaruna u Domu kulture, ponesite špicu ili jaglu za plest i traveršu.

A kad će svit moć izist makarune?

Na pokladni utorak, naravno!

Vrhunac karnevalskih svečanosti bit će na sam pokladni utorak 13. veljače 2024., kada će po običajima mjesta imati karnevalske povorke prema sljedećem rasporedu: u Grohotama se karnevalska povorka okuplja u 14:30h (u 15:00 kreće iz Grohota, 15:30 Maslinica, 16:00 Donje Selo, 16:30 Srednje Selo, 17:00 Rogač), a svirat će Duo Harmonika Neno & Ivan, dok će u 17:45 u Grohotama biti čitanje presude Krnji.

Ali to nisu sve MAŠKARE na Šolti, u Gornjem Selu će se maškare okupiti u 15.00 h ispred Stare škole, a nakon povorke slijedi čitanje presude i …. Maškarajte se i provjerite šta!

Možete u koje misto ‘oćete!

U Grohotama, iza čitanja presude Krnji, održat će se fešta u Domu kulture, za sve nas Šoltane i naše drage goste, podjela Krnjihinih makaruna i zabava uz muziku!

Makaruni će se izist uz Grupu NON-STOP, kako sami kažu, bez kojih ne prolaze manje i veće fešte diljem Dalmacije. Osim dobrog raspoloženja, ne trebate puno!

Maskirajte se i plešite dok vas noge drže, a i duže!

Plešite i vi NON-STOP!

Gdje god se našli ovih dana, bit ćete dijelom dobre i lude zabave jer maškare ča mogu maškare – e ne može nitko drugi!

A sad malo za ozbiljno: KIC Šolta i Općina Šolta zahvaljuju suorganizatorima – Mjesnom odboru Grohote i stalnom pokladnom postavu, timu sa Donje Šolte, bez kojih ovo ne bi bilo moguće i Udruzi Osmijeh  za kićenje sale te svima onima koji su pomogli na bilo koji način i dali svoj doprinos u organiziranju poklada na Šolti!


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.