Navodnjavanje: radni sastanak načelnika Općine Šolta, čelnika Županije, Hrvatskih voda, VIK Split i maslinara


Na inicijativu Općine Šolta i načelnika Nikole Cecića Karuzića, održan je jučer, 2.2.2023. radni sastanak na temu navodnjavanja za potrebe poljoprivrede na otoku Šolti, sa županom Blaženkom Bobanom, njegovim suradnicima, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelkom Katavićem, predstavnicima Hrvatskih voda na čelu s direktoricom VGO za slivove južnoga Jadrana, Irinom Puticom te predstavnicima Vodovoda i kanalizacija Split, kao i sa šoltanskim maslinarima iz udruge Zlatna Šoltanka te stručnjacima iz područja hidrologije i geologije.

 Raspravljalo se o ključnim problemima vezanim za navodnjavanje na otoku Šolti i načinu njihova rješavanja. Rastuće su potrebe šoltanske poljoprivrede, te je navodnjavanje kao hidromelioracijska mjera nužno. Time bi se pridonijelo, ne samo razvoju poljoprivrede, koje je jedan od ciljeva, već i zadovoljavanju sadašnjih rastućih potreba, posebno jer klimatske promjene nose nove izazove i sve duže sušne periode te nepravilno raspoređene oborine tijekom godine te je svim kulturama, a posebno maslinama, kao jednoj od osnovnih kultura na otoku, uz vinovu lozu, voda nasušna potreba.

Županija je raspisala natječaj za sufinanciranje izvedbe sustava za navodnjavanje na području SDŽ, koji pokriva veći dio područja županije, no nije adekvatan za navodnjavanje na Šolti jer je uvjet izrada buština i naplova što ne odgovara specifičnostima šoltanskog područja. U potrazi za rješenjem prisutni su raspravili o svojim mogućnostima, svatko iz svoje perspektive, kako bi zajedno pridonijeli dugoročnom rješenju problema. Poduzeti su koraci u istraživanju podzemnih voda i geoloških posebnosti otoka Šolte, čime bi se omogućilo i uključivanje Hrvatskih voda koje zasada tu nemaju vodozaštitno područje. Vodovod i kanalizacija Split rade na poboljšanju vodoopskrbnog sustava koji bi u budućnosti trebao povećati svoje kapacitete i doprinijeti na taj način razvoju poljoprivrede, no primarni je cilj zadovoljiti potrebe ljudi.

Općina Šolta sufinancira nabavu vode za navodnjavanje iz vodoopskrbnog sustava u ograničenim količinama, a ona se raznosi vatrogasnim cisternama do čestica koje su dostupne i koje imaju vodospreme.

Poljoprivrednici navode kako to može biti samo privremeno rješenje iz više razloga: cijena vode je i uz subvenciju još uvijek previsoka, ona je potrebna u vrijeme kad je i turizmu najpotrebnija, rijetki maslinici imaju vodospreme s dovoljnim kapacitetom i pitka voda zbog sadržaja klora nije najbolje rješenje za poljoprivredu.

Uz sve navedeno i napore svih dionika, ipak postoje rješenja.

Općina Šolta je za tekuću godinu osigurala sredstva u proračunu, u iznosu od 45. 000 eura, za uređenje akumulacijskih voda u svim mjestima.

Potom, SDŽ bi trebala sufinancirati OPG-ovima dio sredstava za nabavu odgovarajućih sustava za navodnjavanje, u ovom slučaju, tankova ili gustirni, dio sredstava bi sufinancirala Općina Šolta, a dio sami poljoprivrednici.

Predstavnici Zlatne Šoltanke iznijeli su svoja saznanja o 30 maslinara koji su izrazili potrebu za navodnjavanjem, što je u brojkama gotovo 6000 stabala maslina i 1800 kubika vode.

Dugoročno gledano, stavljanje u funkciju akumulacijskih voda s ciljem navodnjavanja je sjajno rješenje, njihova sanacija i prikup viškova vode.

Vodne potrebe rastu i bavljenje poljoprivredom, uz izazove koje nose klimatske promjene, gotovo nije moguće. Radi se na hidrogeološkim istraživanjima i poboljšanju vodoopskrbe, što je sjajno za budućnost. No dok ti projekti se ne realiziraju, za što je potrebno vrijeme i biljka i čovjek trebaju živjeti, zato se cijene napori da se osiguraju izvori vode kada je najpotrebnije.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.