Noć leptira 2023.


Sinoć se Šoltanima i gostima pružila jedinstvena prilika da uživaju u svijetu noćnih leptira u koji ih je poveo lepidopterolog Stanislav Gomboc zajedno s Natalijom Kirichenko i DInkom Sulom, ujedno i jednim od suradnika na knjizi "Gljive, lišajevi, flora i fauna otoka Šolte".  Na Lokvi u Grohotama uz pomoć svjetlosnih piramida, sudionici su aktivno sudjelovali u manifestaciji.

Prošle je godine prilikom održavanja manifestacije bilo zabilježeno oko 411 vrsta leptira, a sada ih je već preko 600 i oko 5 novih vrsta za faunu Hrvatske. Sudionici manifestacije su aktivno  i s velikim zanimanjem i oduševljenjem sudjelovali s pitanjima i komentarima. Ovo je jedinstvena prilika za promatrati noćne leptire, njihove šarene boje krila i dlakavost, slušati o njihovoj mofologiji i ekologiji te naučiti kako fotografirati noćne leptire, koji su izuzetno  raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3000 različitih vrsta.

Noćni leptiri, za razliku od danjih, ne privlače puno pažnje  i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim drugačija. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom.

U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na podućju Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane  za mnoge skupine životinja.

Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja.

Sule, Gomboc i suradnici otkrili su značajne podatke za šoltansku faunu i ova manifestacija tek je malo odškrinula vrata u taj čarobni svijet. No oni istražuju i dalje.

Mali i veliki, amateri, znatiželjnici, znanstvenici - u svijetu noćnih leptira, bogomoljki, skakavaca, cvrčaka... Ne možete ni zamisliti! Sudionici su puno naučili, na duhovit, poučan i lak način - okom, pitanjem, dodirom, iskustvom! 

Neka nam knjiga koja je nedavno ugledala svjetlo dana "Gljive, lišajevi, flora i fauna otoka Šolte" urednika DInka Sule, bude poticaj da osvijestimo postojanje biološke raznolikosti i radimo aktivno na njenom očuvanju.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.