Noćnjak 2024. i dodjela ZLATNE AMFORE Općini Šolta


26. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2024. održava se od 14. - 17. 3. 2024. u hotelu Kolovare u Zadru, manifestacija u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Susret je to maslinara i uljara iz Hrvatske i okolnih zemalja, na koji je pristiglo više od 350 uzoraka za ocjenjivanje.

Uzorci maslinova ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine maslinova ulja i otvorena maslinova ulja, odnosno ulja u rinfuzi. Za dostavljeni uzorak maslinova ulja proizvođač dobiva certifikat s detaljnim rezultatima ocjenjivanja, a u kategoriji pakovina maslinova ulja posebno povjerenstvo ocjenjuje i izgled pakovine, odnosno boce i etikete, te bira najbolju.

Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se i ocjenjuju u tri kategorije: prehrambeni proizvodi od masline, kozmetički proizvodi od masline i proizvodi od maslinova drva. U svakoj od kategorija proglašava se i nagrađuje najbolje ocijenjeni proizvod.

Sajam maslinarstva i uljarstva jedan je od važnijih segmenata Noćnjaka, koji je za sve posjetitelje otvoren tijekom trodnevnog programa manifestacije. Na sajmu se predstavljaju tvrtke, proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo (mehanizacija, strojevi, oprema, tehnologije, zaštitna sredstva, ambalaža, projekti te drugi proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo).

I ove godine sudionike očekuje niz znanstvenih i stručnih predavanja i zanimljivih radionica te i praktični, terenski dio.

Sudionici će moći iskoristiti Noćnjak kao priliku za informiranje, razmjenu iskustava, te razgovore i nove poslovne kontakte.

Dodjela godišnjih priznanja laureatima za doprinos maslinarstvu i uljarstvu održala se večeras, 14. ožujka, prilikom svečanog otvorenja Noćnjaka 2024. 


Ove godine, u ime Općine Šolta, načelnik Nikola Cecić Karuzić je primio priznanje "Zlatna Amfora"

za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području - otoku Šolti čije blago - zlatna kapja, nagrađivana na svim stranama svijeta - zahvaljujući šoltanskim maslinarima pronosi ponosno svoju izvrsnost.

Načelnik se susreo ovom prilikom i sa predsjednikom Milanovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković te mnogim drugim dužnosnicima koji su uputili čestitke ovom prilikom te porazgovarali na temu šoltanske poljoprivrede i posebno maslinarstva i zlatne šoltanske kapje. 

Između ostalih, sreo se i Spomenkom Đurić, državnom tajnicom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te državnim tajnikom  Ministarstva turizma i sporta, Tonćijem Glavinom.

Načelnik se u prigodnom govoru zahvalio na ovom velikom priznanju Zadružnom savezu Dalmacije i zaključio kako je izvrsnost ta koja čini razliku, ali kako bez čovjeka koji masline sadi i obrađuje ne bi vrsna ploda i proizvoda ni bilo te je poručio mladima da se bave poljoprivrede jer u tome je naša budućnost.

Ponosni smo na priznanju za izvrsnost, rad, trud i poticanje i razvoj poljoprivrede, a posebno maslinarstva na otoku Šolti!Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Općina Šolta - Proračun

Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

Općina Šolta - Investicijski projekti

Investicijski projekti

Općina Šolta - Natječaji

Natječaji

Općina Šolta - iTransparentnost

iTransparentnost

Općina Šolta - Službene novine

Službeni glasnici

Općina Šolta - Javna nabava

Javna nabava

Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.