Održan prvi dio književne manifestacije „Vesni za rođendan: u podne“


Datum rođenja velike hrvatske poetese, Vesne Parun, obilježen je na Šolti u srijedu 10. travnja u galeriji Bratske kuće u Gohotama. Gosti su bili učenici iz OŠ „Grohote“ i predsjednik Društva hrvatskih književnika ogranak Split, gospodin Siniša Vuković.

Veliki imaju samo datum rođenja, jer žive kroz ono što su nam ostavili, a Vesna nam je ostavila puno i zadužila nas za zauvijek. Vesna je živa, ona je bila pjesma, za djecu, za dušu, za otok, za čovjeka, za ženu, za majku, za maslinu, za suncokret... Njoj je svijet bio inspiracija. Razmišljajući o svemu, odgovarajući na sva nadošla pitanja, tražeći uzroke svemu, razgovarajući sa svim živim oko sebe, pisala je za svih, no u svom razvoju se često vraćala mladima.

Gospodin Vuković se na svoj koncizan, topao i stručni, a opet vrlo osobni način dotakao stvaralaštva Vesne Parun, poetese kakvu nemaju ni puno veće književnosti kao talijanska i francuska. Njena je majka bila sa Šolte, djevojačkog prezimena Mateljan, a njeni zemni ostaci svoje su posljednje počivalište našli na ovom otoku. Stoga je gospodin Vuković u svoje ime i Društva hrvatskih književnika ogranak Split, načelniku, gospodinu Ceciću - Karuziću i ravnateljici OŠ "Grohote", gđi Mijić uručio prijedlog da otočka osnovna škola ponese Vesnino ime.
Zahvaljujemo mu na prekrasnom izboru iz Vesnine zbirke „Zore i vihori“, koju je napisala kao dvadesetpetogodišnja djevojka i kojom ulazi u hrvatsku književnost, a koja je ujedno puna kontrarnih osjećanja: s jedne strane radost življenja, djetinjstvo, priroda i ljubav, a s druge rat, stradanje i smrt.

Ovom prilikom toplo smo podcrtali život, znatiželju i imaginaciju satkanu u radosti i djetinjstvu njenog stvaralaštva kako bismo ohrabrili našu djecu, no i odrasle da postavljaju pitanja, raduju se i uče jedni od drugih, baš kako je i sama Vesna poručila jednom prilikom na kraju svog pisma Šoltanima:

„I na kraju krajeva: toplo vam zahvaljujem na priznanju koje mi dodjeljujete, a najviše ćete me usrećiti, budete li najmlađima priuštili-pored znanja koje im pruža škola i ponešto od svijeta dobrote i mašte što sam ga njima, a i vama odraslima namijenila ja svojim djelom.“

Obilježavanje rođenja najveće hrvatske pjesnikinje nastavlja se književnim susretom koji će se održati u petak, 12. travnja 2019. u 17:30. Gostovat će prof dr. sc. Sanja Knežević sa Sveučilišta u Zadru i književnik Tomislav Marjan Bilosnić uz pjesmu klape Čuvite.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.