Projekt "Antičko Sidro" sufinanciran od strane SDŽ temeljem Javnog poziva namijenjenog projektima valorizacije i očuvanja pomroske baštine


Na Javni poziv za financiranje projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine SDŽ, KIC otoka Šolte je prijavio projekt "Antičko sidro", koji većim dijelom sufinancira SDŽ, točnije u iznosu 1500 EUR. Ukupna vrijednost prve faze radova je 2500 EUR.

CIlj projekta je promocija, zaštita i revitalizacija pomorske baštine te promocija projekta „Pomorsko je dobro” na području Splitsko – dalmatinske županije u 2023. godini čime se ostvaruje očuvanje, zaštita,razvoj i promicanje pomorske baštine kroz turističku valorizaciju na načelima održivog turizma i

pomorstva.

Podmorskim arheološkim rekognosciranjem akvatorija ispred naselja Maslinica na otoku Šolti 2013. godine pronađene su četiri prečke antičkih sidara, koje su zbog pozicije i relativno male dubine bile iznimno ugrožene te su u svrhu zaštite, konzervacije i prezentacije izvađene i konzervirane.

Po završetku konzervatorsko-restauratorskih radova rekonstruirana antička sidra vraćena su na otok Šoltu i prezentirana u luci Rogač i u mjestu Maslinica. Projekt je realiziran suradnjom Splitsko-dalmatinske županije i Općine Šolta. Jedna olovna prečka antičkog sidra privremeno je ostala pohranjena u moru u Maslinici. Ovim projektom bi se izvadila i četvrta prečka antičkog sidra te odnijela u konzervatorsko-restauratorsku radionicu gdje bi se započeo proses desalinizacije i konzervacije. Po završetku konzervatorsko-restauratorskih radova prečka sidra bi bila izložena na otoku Šolti kao nastavak već ranije započetog projekta Splitsko-dalmatinske županije i Općine Šolta.

Cilj ovog projekta je zaštita, očuvanje i prezentacije podvodne baštine i obogaćivanja turističke ponude otoka Šolte.

Foto: web SDŽ  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.