Šolta dijelom studijskog putovanje LAG-a Škoji grčkim otocima


Načelnik Nikola Cecić Karuzić je zajedno s još 13 članova i predstavnika FLAGA-a i LAG-a Škoji bio je dijelom skupine na studijskom putovanju kao dio pripreme za nadolazeće programsko razdoblje, a posebno u provođenju mjere 3.1. koja je imala za cilj educirati dionike i razmijeniti iskustva te ojačati razvojne resurse.

Posjetili su Ciklade, otočnu skupinu u Grčkoj koja je odabrana zbog sličnosti s našim otocima. Inače, otočnoj skupini Ciklada pripada oko 220 otoka, koji su većinom mali i nenastanjeni, a najveći i najpoznatiji otoci ove skupine su su Naksos, Andros, Milos i Paros te poznati Santorini.

Za pripreme u provođenju podmjere 3.1. „Potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete“ skupina je razmjenila iskustva s drugim subjektima s odabranog područja kao i prilikom posjeta različitim lokacijama, proučila primjere dobre prakse u provođenju projekata iz područja ribarstva i poljoprivrede.

Načelnik Cecić Karuzić kao jedini predstavnik lokalne samouprave, a uz predstavnike Muzeja Staroga Grada i javnog sektora te još predstavnike udruga i ribara s područja Hvara i Visa te uz stručnu služba LAG-a i FLAG-a Škoji bio u posjetu gradonačelniku Naksosa, Dimitrisu Lianosu i predstavio je Šoltu sa svim njenim posebnostima. Inače, Naksos broji oko 20 000 stanovnika.

Nakon upoznavanja osobitosti oba otoka i razmjene iskustava s područja samouprave, poljoprivrede, infrastrukture, turizma, prometa, posebno pomorskog no i i iz drugih područja, uručio je svom grčkom kolegi poklon – šoltansko zlatno maslinovo ulje.

Predstavnici Muzeja Staroga Grada povezali su se i ranije te uspostavili suradnju s predstavnicima otoka Parosa, s kojim Hvar ima čvrstu povijesnu vezu, od utemeljenja Pharosa u 4 st.p.K.

Posjetili su subjekte koji su prilikom razvoja poslovanja koristili potpore iz operativnih programa i mjera, a koje su provodili FLAG-ova na njihovom području.

Tako su na Naksosu između ostaloga posjetili ronilački centar Nima Diving Centar i udrugu “Naxos Wildlife Protection”, budući da otoci polažu dosta pažnje i ulaganja u područje ekologije. Na Parosu su se sastali s vijećnicom Annom Kagani te predsjednikom Udruženja ribara Parosa Dimitrisom Skiadasom te predsjednikom NAIAS, nautičkog kluba Parosa Dimitrisom Kourtellisom.

Važna iskustva i znanja stečena prilikom ovog studijskog putovanja u organizaciji FLAG-a Škoji grčkim otocima, članovi LAG-a i FLAG-a Škoji će primijeniti prilikom provođenja projekata u nadolazećem programskom razdoblju kako bismo unaprijedili područje ribarstva, poljoprivrede i općenito poboljšali kvalitetu života na našim otocima zajedničkim djelovanjem s akcentom na autentičnom i cjelogodišnjem te stabilnom i održivom.  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.