Šoltanski dani maslinova ulja - Kapja o’zlata


Šoltanski dani maslinova ulja, dvodnevna manifestacija, započeli su danas 3. svibnja, pod nazivom Kapja o’zlata, na otoku Šoltu i održavaju se u Maslinici u dvorcu Martinis Marchi. Kapja koja je zlato skupila na svim stranama svita i mirita proslavit, na otoku oblice i levatinke!

U ime domaćina i organizatora – Zlatne Šoltanke, Turističke zajednice Općine Šolta i Općine Šolta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-dalmatinske županije prisutne su pozdravili i zahvalili na dolasku u ime udruge Zlatna Šoltanka, predsjednik Alen Jakupčević i ostali uvaženi gosti. Predsjednik udruge Jakupčević zahvalio je svima na trudu, radu i podršci te posebno Općini Šolta na potpori u radu. Program je vodio Joško Bonaći uz Natašu Blagaić i sjajno su se nadopunjavali.

Događaj je ovo posvećen šoltanskom maslinovom ulju te će se uz edukativni i stručni dio - program posvećen temama iz područja maslinarstva, održati i natjecateljski dio za prijavljena ulja.

Kandidirana maslinova ulja natjecala su se u tri kategorije:

1. Natjecanje monosortnih maslinovih ulja od hrvatskih sorti

2. Natjecanje ekoloških monosortnih maslinovih ulja od hrvatskih sorti

3. Natjecanje šoltanskih maslinovih ulja

Zlatnoj Šoltanki želja je bila usporediti okuse i mirise ulja od sorte Levantinke iz svih naših maslinarskih područja te su se posebnoj kategoriji ispitivala se kemijska i senzorska svojstva monosortnih maslinovih ulja od domaćih sorti. Prijavljeno je 45 uzoraka, od čega su 44  natjecatelja “domaća”.

Zlatna Šoltanka, koja je uz divne i vrijedne organizatore, koji su prepoznali vrijednost njihova rada okupila, udruga koja je u ovoj sjajnoj, kontinuirano uspješnoj maslinarskoj priči uložila puno rada i truda sa željom da potiče maslinare otoka Šolte da razvijaju ekološku proizvodnju maslinovog ulja, a samim time i šoltansku poljoprivredu. Priča je to koja je uz nasljeđe sorti, puno znoja, truda na šoltanskoj zemlji, uz još znanja, upornosti i rada uspjela na svjetskom nivou i tako pozlatila sav trud te stvorile čvrste temelje za još uspješniju budućnost!

Šoltansko maslinovo ulje je najbolji promotor Šolte uz njegove prirodne ljepote, stoga turizam i poljoprivreda idu više nego zajedno i naš su put pri brendiranju otoka Šolte. S tim na umu važno je promovirati šoltansko maslinovo ulje koje je zasluženo osvojilo najveća svjetska priznanja!

Uspjesi šoltanskog maslinovog ulja su izvanredni za ovako mali otok, a u svjetskim razmjerima i u svjetskoj konkurenciji.

U udruzi se nadaju i rade na tome da ekološka proizvodnja postane standard. Ova priznanje i uspjesi su svojevrstan poticaj tome te da treba poraditi na edukaciji o važnosti ekološke proizvodnje za koju se udruga zalaže te na taj način razvijati ovaj vrhunski brend.

Na otvorenju prisutne su pozdravili i Martin Bućan, viši savjetnik Upravnog odjela SDŽ za gospodarstvo, Eu fondove i poljoprivredu SDŽ, koji je poručio da će županija idalje stajati uz vrijedne poljoprivrednike te kako je ovo što Šoltani radi, pored ulja, razvijaju izvrsnu vinarsku priču s autohtonom sortom Dobričićem - fantastično. Naglasio je kako imamo sortiment i samo nam treba poboljšati marketing!

Pristune su u ime Zadružnog saveza Dalmacije pozdravili i Želimir Bašić i Božo Novaković te se osvrnuli na razvoj vinarstva na otoku Šolti, uz maslinarstvo i istaknuli važnost zadrugarstva te izrazili nadu u osnaživanje pčelarstva. Osvrnuli su se i na nedavno dodijeljeno priznanje Općini Šolta na Noćnjaku 2024. – Zlatnu amforu za poseban doprinos maslinarstvu.

Uz prigodne pjesme klapa Čuvite očarala je prisutne.

Načelnik Nikola Cecić Karuzić pozdravio je prisutne i otvorio edukativni i natjecateljski dio manifestacije uz želje za ozdravljenjem Zlatku Buriću, čelnom čovjeku udruge Zlatna Šoltanka, uz poruku svima da se “uhvatimo zajedno razvijati šoltansku poljoprivredu koju smo započeli jer Šolta ima velikog potencijala” u vinu, ulju i medu te se zahvalio svima na dolasku, trudu i radu!

Blago je oko nas! Mašimo se!

U edukacijskom dijelu prisutni su imali prilike čuti: dr. sc. Mirellu Žanetić Kemijska i Senzorna karakerizacija maslinovih ulja od Levatinke, Gnojidba i zaštita masline Denis Protić, Sustavi kvalitete u EU i oznake zemljopisnog podrijetla Ana Lisac Marušić. Sutra 4. svibnja u subotu, održat će se praktične terenske radionice - Rezidbe maslina – Toni Družijanić, student agronmije i Stjepan Dević mag. ing. agr. te Prezentacija alata i strojeva za maslinarstvo, Antun Poljanić u masliniku OPG-a Luka Guć.

Te naposljetku, ono što su svi čekali – dodjela medalja laureatima natjecanja:

            1. Natjecanje monosortnih maslinovih ulja od sorte levatinka (šoltanka)

                      1. Denis Bezić

                      2. Ivan Vicenco Pensa

                      3. Damir Vidan

        2. Natjecanje ekoloških monosortnih maslinovih ulja od hrvatskih sorti

               1. Ivan Vicenco Pensa

               2. Alen Jakupčević

                3. Zlatko Burić

     3. Natjecanje šoltanskih maslinovih ulja

               1. Nena Aljinović

               2. Filip Marinković

                3. Tomislav Purtić

Čestike od srca!

Manifestacija se nastavlja sutra sukaldno programu s početkom u 9:00 h. 

Vidimo se!


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.