Tradicionalno obilježavanje svetkovine sv. Ivana Krstitelja zaštitnika Gornjeg SelaPozivamo Vas na feštu užežin Svetoga Ivana u Gornjem Selu, u petak 23. lipnja, gdje će se nakon svete mise s početkom u 19:00h i tradicionalnog paljenja i preskakanja vatre u 20:30 h održati prigodan kulturno-zabavni program s početkom u 21:00 h u organizaciji župe i bratovštine sv. Ivana Krstitelja, MO Gornje Selo, pod pokroviteljstvom Općine Šolta i TZO Šolta, u suradnji s KUD-om "Šolta".

Domaćini će tradicionalno počastiti svoje goste – uz srdele i vino!

Uoči blagdana Svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Gornjeg Sela, "užežin svetoga Ivana" kako kažu Goripojani, se održava sveta misa, a potom se blagoslivlja upaljen krijes i tako održava prastari običaj slavljenja tog nebeskog zaštitinika Gornjeg Sela.

Nekada su oni najhrabriji preskakali veliki oganj (zapalio bi se i manji za djecu), a ostali bi pjevali i družili se uz vatru do kasno u noć. I ovaj put će pjesma odzvanjati, a vatru će preskakati djeca i stariji, ponavljajući stihove kao nekad naši stari: "Od Ivana do Ivana, od vode do vode, da me noge ne bole." Iako je taj prastari običaj, preskakanja vatre 23. lipnja, u skladu s kršćanskom tradicijom, vezan uz blagdan Sv. Ivana Krstitelja, njegovo podrijetlo seže daleko prije početka naše ere.

KUD “Šolta” u godini obilježavanja 25. obljetnice svog osnutka i djelovanja, pridružuje se ovoj proslavi bogatim i prigodnim kulturnim programima te prigodom blagdana sv. Ivana Krstitelja poklanja 23.6. u petak – užežin sv. Ivana, na igralištu u Gornjem Selu – Koncert folklornog i tamburaškog sastava KUD-a Bukovac iz Zagreba i KUD-a Šolta, a koncert Klape “Čuvite” te goste pjevače KUD-a Bukovac održat će se u subotu 24.6. na sam blagdan zaštitnika Gornjeg Sela u crkvi sv. Ivana Krstitelja s početkom u 20:30 h.

Raspored tradicionalnog obilježavanja svetkovine sv. Ivana Krstitelja, nalazi se u galeriji iznad.

Dođite svi!  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.