Užežin Svetoga Ivana


U utorak, 23. lipnja, uoči blagdana Svetog Ivana Krstitelja, zaštitnika Gornjeg Sela, "užežin svetoga Ivana" kako kažu Goripojani, se održava sveta misa nakon koje se blagoslivlja upaljen krijes i tako održava prastari običaj slavljenja tog nebeskog zaštitinika Gornjeg Sela.

Nekada su oni najhrabriji preskakali veliki oganj (zapalio bi se i manji za djecu), a ostali bi pjevali i družili se uz vatru do kasno u noć. I ovaj put će pjesma odzvanjati, a vatru će preskakati djeca i stariji, ponavljajući stihove kao nekad naši stari: "Od Ivana do Ivana, od vode do vode, da me noge ne bole." Iako je taj prastari običaj, preskakanja vatre na Sv. Ivana, 23. lipnja, u skladu s kršćanskom tradicijom, vezan uz Sv. Ivana Krstitelja, njegovo podrijetlo ide daleko prije početka naše ere.

Nakon svete mise, paljenja vatre u čast svetome Ivanu i tradicionalnog priskakanja ognja, održat će se koncert Splitskog mandolinskog kvarteta ispred crkve sv. Ivana s početkom u 20:30 sati.

Ova manifestacija ivanjske noći, ujedno je i i početak ovogodišnjeg, malo skromnijeg no svakako zanimljivog, Šoltanskog kulturnog ljeta u organizaciji Općine Šolta, TZ-a i KIC-a te šoltanskih udruga. 

Pozivamo Vas svih na feštu užežin Svetoga Ivana u Gornjem Selu u utorak, 23. lipnja!


Program možete uskoro pratiti na našim službenim stranicama i društvenim mrežama.


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.