"Zlatna kapja uja" - proslava i budućnost


U petak, 14. lipnja 2019., održana je svečana proslava „Zlatna kapja uja“ povodom priznanja „Best in class“ koje je Šoltansko maslinovo ulje dobilo na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku u svibnju ove godine.

U 10.30 u galeriji Bratske kuće u Grohotama započele su stručne radionice.
Program je vodio Siniša Garbin, naše „otočko dite“, a prepuna galerija bila je gotovo mala za sve koji su htjeli čuti program predavanja, no svi su našli svoje mjesto.

Prisutne su pozdravili načeknik Nikola Cecić – Karuzić i pročenik Odjela za gospodarstvo SDŽ Anđelko Katavić, a svojim prisustvom nas je počastio i gospodin Josip Matas, voditelj Odsjeka za poljoprivredu SDŽ te brojni prijatelji i suradnici Udruge Zlatna Šoltanka, Šoltani, prijatelji Šolte i ljubitelji maslinova ulja te predstavnici medija.

Radionice je moderirao predsjednik Udruge Zlatna Šoltanka, Zlatko Burić.

Predavanja su održali eminentni stručnjaci, znastvenici i znalci iz područja maslinarstva. Imali smo priliku čuti:

dr. sc. Mirellu Žanetić o Putu od ekstra djevičanskog do vrhunskog ulja i kako je bila dijelom stručnog ocjenjivačkog panela na natjecanju u NY, iz prve ruke, a druge perspektive imali smo priliku čuti o priznanju „Best in class“, NYIOOC,

zatim prof. dr. sc. Teu Bilušić - Maslinovo ulje s povišenom razinom fenola kao funkcionalna hrana,

te dr. sc. Tatjanu Klepo, dipl. ing. Silviju Marušić i Vicka Kaštelanca – Preliminarni rezultati „Cvatnja masline 2019.

i omiljenog dr. Ivicu Vlatkovića na temu Kako maslinovo ulje gubi svoja kvalitetna i zdravstvena svojstva.

Nakon zanimljivog i izvrsno posjećenog stručnog dijela, oduševljena publika se imala priliku zabaviti u Đardinu, na jedan drugačiji način.

Brojni posjetitelji imali su se prilike družiti na ovoj svečanosti i dalje, u malo opuštenijem tonu, kako to bude uz kombinaciju kužinavanja, dobre spize, pisme i drugačije forme razgovora sa zaslužnim pojedincima.

Uz prigodno druženje i slavlje, u sjeni borova, zajedno smo imali priliku čuti načelnika Nikolu Cecića Karuzića i pročelnika Odjela za gospodarstvo, Anđelka Katavića, kojeg je načelnik pozvao da pomogne u realizaciji projekta da se na našem otoku utemelji Centar izvrsnosti dalmatinskih maslinovih ulja, a s radošću je i podijelio vijest kako su odobrena sredstva za realizaciju nove uljare u Grohotama. Izvrsne i velike vijesti koje su zajedno s ovakvim uspjehom sjajan temelj za razvoj i budućnost otoka.

Riječ je imao i predsjednik udruge Zlatna Šoltanka, Zlatko Burić, višestruko nagrađivani maslinar na svjetskim natjecanjima, Goran Morović te šoltanski maslinar i znalac, Vicko Kaštelanac i šoltanski vinari.

Šoltanski uspješni vinari, Roberto Kalebić, Tomislav Purtić, Vice Burica, Vicko Kaštelanac i Karlo Balić, su zaokružili ovu uspješnu priču ponudivši svoja vrhunska vina.

Na meniju su bili vrsni specijaliteti sipa s bobom, rižoto s kozicama te čokoladni desert preliven pobjedničkim uljem, a za ovu lipu spizu se pobrinula Udruga ŠKMER.  Pjevao je domaći VIS Sotto Voce.

Šolta ima još jednu uspješnu priču koja se nastavlja i razvija uz suradnju i težak te marljiv rad, koji bi bez ljubavi i vizije, bio puno teži i ne bi bio toliko plodonosan. S ponosom, radošću i znatiželjom očekujemo buduće uspjehe i projekte šoltanskih maslinara!


Ali i vinara te svih koji svoju inspiraciju i rad vezuju uz ono što ovaj otok nudi.   Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.