Županija poduprla projekt Podmorskog arheološkog istraživanja antičkog ribnjaka u uvali Piškera u Nečujmu


Splitsko - dalmatinska županija iz Županijskog je proračuna za 2022. (kao i 2021.) dala potporu projektu Kulturno-informativnog centra koji je proveden u suradnji s Konzervatorskim odjelom MINKM u Splitu te izvođačem Kantharosom s Hvara, na čelu s arhelogom Viskovićem, riječ je o Podmorskom arheološkom istraživanju Dioklecijanovog ribnjaka u uvali Piškera u Nečujmu.

Projekt je sufinanciran proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko – dalmatinske županije u 2022. godini.

Podvodna arheološka istraživanja i rekognosciranje uvale Piškera i okolnog područja potvrdila su da se na tom području nalaze ostaci arheološkog lokaliteta – antičkog ribnjaka. Iako su arheološke sonde pokazale odsustvo sitnijh arheoloških predmeta, dimenzije, mjere, dubine te kontekst i način gradnje pregradne konstrukcije odnosno informacije dobivene pregledom, mjerenjem i dokumentiranjem iste, zasigurno potvrđuju teoriju kako je riječ o ostacima pregradne konstrukcije ribnjaka. Pregradni zid vivariuma koji je vjerojatno izvorno bio građen od pravilnih kamenih ulomaka i povezan žbukom te je virio van površine mora bio je najvjerojatnije postavljen na širokoj temeljnoj stopi od kamenog nasipa. Također brojni ostaci arheološkog materijala antičke provenijencije pronađeni u samoj uvali (na dubinama 1-2 m), te na kopnenom dijelu šireg područja uvale, potvrđuju pretpostavku da se u blizini najvjerojatnije nalaze ostaci antičkog gospodarskog objekta (vile rustice ili vile maritime) što je i inače bio slučaj da se takvi objekti nalaze uz ribnjake. To bi se trebalo potvrditi budućim kopnenim arheološkim istraživanjima.Izvor: Kantharos d.o.o.

Foto: Eduard Visković


  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Općina Šolta - Proračun

  Proračun Općine Šolta i financijski izvještaji

  Općina Šolta - Investicijski projekti

  Investicijski projekti

  Općina Šolta - Natječaji

  Natječaji

  Općina Šolta - iTransparentnost

  iTransparentnost

  Općina Šolta - Službene novine

  Službeni glasnici

  Općina Šolta - Javna nabava

  Javna nabava

  Dizajn i razvoj: Nibiru j.d.o.o.